Genevieve

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Genevieve
Eksterne lenker

Genevieve er en britisk komediefilm fra 1953, produsert og regissert av Henry Cornelius og skrevet av William Rose med John Gregson, Dina Sheridan, Kenneth More og Kay Kendall som to par som blir involvert i et veteranbilrally. De viktigste temaet for musikken var komponert og framført av Larry Adler. Komponisten, Graham Whettam fikk i oppdrag å skrive den orkestrale musikk til Larry Adler's melodi. Dansescenene ble lagt til av Eric Rogers.

Den komiske tone av Genevieve kom frem i en ansvarsfraskrivelse i slutten av åpningssenen:

SitatFor their patient co-operation the makers of this film express their thanks to the officers and members of the Veteran Car Club of Great Britain. Any resemblance between the deportment of our characters and any club members is emphatically denied—by the Club.[1]Sitat

Handlingen[rediger | rediger kilde]

To veteranbiler og mannskap som deltar i den årlige London to Brighton Veteran Car Run. Alan McKim (John Gregson), en ung advokat og hans kone, Wendy (Dina Sheridan) og stasjonsvognen Genevieve, en 1904 Darracq, deres venn Ambrose Claverhouse, (Kenneth Mer), en prangende reklameselger, hans nyeste kjæreste, fashion-modellen, Rosalind Peters (Kay Kendall) og hennes kjæledyr St. Bernardshunden kjører i en Spyker, 1905-modell.

Reisen til Brighton går bra for Claverhouse, men McKims' tur blir komplisert av flere havarier, og de ankommer svært sent. Da Alan hadde kansellert sitt bosted, sitt vanlige plysjhotell for dette Piquet Racing, blir de tvunget til å tilbringe natten i et nedslitt hotel (med en cameo opptreden av Joyce Grenfell som hotelleier) er Wendy mindre enn fornøyd.

De blir tilslutt med Ambrose og Rosalind for ettermiddagen, men Rosalind blir veldig beruset, og insisterer på å spille trompet med husorkesteret. Til alles overraskelse utfører hun en hot jazzsolo før hun faller raskt i søvn et øyeblikk senere.

Alan og Wendy har et argument over Ambrose's romantiske oppmerksomhet til henne, og Alan går ut til garasjen for se over bilen. Mens han arbeider på bilen sin midt på natten, dukker Ambrose opp. Sinte ord utveksles og Alan vedder impulsivt med Ambrose 100 pund på at han kan slå Ambrose tilbake til London, til tross for at klubben ikke tillater det på grunn av været. Ambrose aksepterer veddemålet—«Først over Westminster Bridge»!

Den neste morgen, til tross for Rosalind's massive bakrus og Wendy's bestemte misbilligelse av hele virksomheten, kommer de to lag tilbake til London. Hver sjåfør er fast bestemt på at hans/hennes bil er bedre, de må kanskje begge ty til ulike former for juks. Ambrose saboterer Alan's motor, og Alan forårsaker at Ambrose blir stoppet av politiet.

Til slutt, i utkanten av London (West Drayton) blir begge bilene stoppet av trafikkpolitiet og de fire deltakere blir offentlig advart etter Alan og Ambrose kom til enighet. På Wendy's insistering bestemmer de seg for å bruke innsatsen til en fest i stedet. Men mens de venter i en pub i Rickmansworth blir de enige i satse på nytt.

De to bilene raser hals over hode gjennom de sørlige forsteder av London. Men med bare noen få meter å gå, bryter Genevieve sammen. Da Ambrose's bil er i ferd med å innhente dem blir dens dekk sittende fast i trkkeskinnene (London-trikker hadde stengt i 1952, men mange av sporene lå der da filmen ble laget året etter) og bilen gikk i en annen retning. Bremsene på Genevieve sviktet og bilen rullet et par meter på Westminster Bridge, dermed gikk de tapt av innsatsen.

Rollene[rediger | rediger kilde]

Kenneth More ble kontaktet av Henrik Cornelius til å spille sin rolle etter den enormt vellykket produksjon av The Deep Blue Sea. Men da Kornelius aldri hadde sett ham spille, men stolte på ham på bakgrunn av hans arbeid i en tidligere film, The Galloping Major. Men honoraret var bare 3 500 pund[2] eller 4 000.[3] «Mer minner om opptak av filmen var helvete, opptak av filmen var et helvete. Alt gikk galt, selv været».

Rutland Mew, riksvei SW7 ble brukt som location for Alan og Wendy McKim under filmingen av Genevieve.[4]

Bilene[rediger | rediger kilde]

Denne Spyker, 1905-modell 12/16-H/k Phantom som ble brukt som Ambrose Claverhouse bil i filmen. I 2012 fantes denne bilen i Louwman Museum i Nederland, sammen med Genevieve. Et stillbilde fra filmen kan sees i bakgrunnen

Maniskriptet for Genevieve ble opprinnelig kalt for Rivaler som kjørte britiske biler, Alan McKim en Wolseley eller Humber og Ambrose Claverhouse, en Lanchester. Ingen eiere av slike biler var villige til å låne dem for filmingen, men til slutt lånte Norman Reeves sin Darracq og Frank Reese sin Spyker.[5][6] Denne Darracq ble opprinnelig kalt "Annie", men ble permanent omdøpt "Genevieve" etter filmens suksess. Genevieve ble sendt til et 34 års fraværbesøk til Australia i 1992, og deltok også i det årlige London-Brighton løp. I juli 2002 deltok Genevie og annen Spyker i et 50-årsjubileumsrally til opptakstedene.[6] Både Genevieve og Ambrose Claverhouse's Spyker finnes på Louwman Museum i Haag.

Resepsjon[rediger | rediger kilde]

Genevieve ble kritisk gjennomgått av Bosley Crowther for New York Times, noe som ga filmen en svært positiv vurdering. «Styrken av den nåværende mania at noen rastløse mennesker har for biler av gamle årgang—hva som morsomt kalles "veteranbiler"—en britisk produsent-direktør, Henrik Cornelius, har laget en film som kan forsiktiktig anbefales som en av de morsomste farser og komedier i år.»[7]

Genevieve førte til en serie av andre komedier fra Rank's organisasjon.

Priser[rediger | rediger kilde]

Genevieve ble nominert til to Oscar-priser: Oscar for beste originalmanus (William Rose) og Oscar for beste originalmusikk . Genevieve vant BAFTA-Prisen for Beste Britiske Film og ble nominert for Beste Britiske Skuespilleren (Kenneth Mer) og Beste Film fra hvilken som helst kilde. Det vant en Golden Globe for Beste Utenlandske Film og National Board of Review-prisen til beste utenlandske film.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ "Movie review: 'Genevieve',"[død lenke] Buick Club of America (BCA), Yankee Chapter Newsletter, April 2011.
  2. ^ More 1978, p. 157.
  3. ^ Thompson, Harold.
  4. ^ "Mews News."
  5. ^ "Louwman Museum."
  6. ^ a b Burgess-Wise, David.
  7. ^ Crowther, Bosley.