General Post Office (Dublin)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
General Post Office i 2002

General Post Office (GPO, på irsk Ard-Oifig an Phoist) i Dublin er hovedkvarteret for An Post, Irlands postvesen. Det første hovedkvarteret var en mindre bygning på annet sted i byen, men den 6. januar 1818 flyttet postvesenet inn i det nye postkontoret på Sackville Street, som senere er omdøpt til O'Connell Street.

Bygningen ble tegnet av Francis Johnson, og grunnstenen ble lagt ned av Charles Whitworth, 1. jarl Whitworth den 12. august 1814. Konstruksjonen tok bare tre år, og kostet 50 000 pund.

Fasaden er nesten 70 meter lang, og har en bred portiko med seks joniske søyler. Frisen er rikt dekorert, og i tympanon er det kongelige våpen avbildet. Akroteriene har tre statier av John Smyth: Til høyre Merkur (som brukes som symbol for postvesenet i flere land), til venstre personifikasjonen av troskap og i midten Hibernia. Portikoen er i Portlandsten, mens resten av bygningen er i granitt. Det er tre etasjer, og en kupell med klokketårn over midten av bygningen.

Nelson's Pillar stod tidligere foran bygningen, men den ble sprengt av IRA i 1966. Nå finner man i stedet Spire of Dublin foran GPO.

Påskeopprøret[rediger | rediger kilde]

Plakett på stedet hvor påskeproklamasjonen ble lest opp

Under påskeopprøret i 1916 var GPO hovedkvarter for opprørsledelsen, og påskeproklamasjonen ble lest opp utenfor bygningen. Under det britiske angrepet ble bygningen sterkt skadet av artilleriild, og store reparasjoner måtte utføres etter opprettelsen av Den irske fristaten i 1922. Merker på søylene skal være laget av kuler under opprøret.

Til minne om opprøret er det reist en statue av den mytiske helten Cúchulainn utenfor. I 2005 ble det annonsert planer om å flytte hovedpostkontoret til en ny bygningen, og gjøre om GPO til et minnesmerke og museum for opprøret.