Gauldal Sykleklubb

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Gauldal SK»)

Gauldal Sykleklubb (GSK) er en sykleklubb som ble stiftet 4. desember 1974Melhus. En meget aktiv sykkelklubb ble bygd opp rundt Asbjørn Næss, Kjell Nordtømme og Trond Alexandersen i Varmbo boligfelt på Melhus.

Historikk[rediger | rediger kilde]

De første årene[rediger | rediger kilde]

Innen landeveissyklingen var Gauldal en av de dominerende trønderske klubbene fram til 1990. Allerede i 1975 ble det totalseier til Asbjørn Næss i «Den store Styrkeprøven», Morten Sæther var medaljør i junior-NM i 1977 og landslagsrytter. Atle Kvålsvoll vant NorgesCupen for junior i 1979, og ble samtidig landslagsrytter. Mari Bagøien var juniorlandslagsrytter i 1980-81. Astrid Danielsen og Hege Stendahl skrev seg inn i de norske sykkelhjerter i det store norske internasjonale damerittet «Postgiro Open» i 1983, hvor de kom meget godt fram i skyggen av Unni Larsen, ble faste landslagsryttere i flere år. De ble også nordiske mestere i lagtempo i 1985 og sølv og bronse på fellesstarten i Trondheim. Kjetil Ekren fikk bronse i junior-NM i 1985 og Pål Erik Krangsås tok bronse i NM Tempo 1985. Hege Stendahl står fortsatt som eneste NM-vinner for Gauldal med sin gull på 3000m bane i 1985.

Fire OL-ryttere[rediger | rediger kilde]

Morten Sæther, Atle Kvålsvoll, Hege Stendahl og Astrid Danielsen har senere i sin sykkelkarriere deltatt i Olympiske leker for Norge, med Morten sin 4.-plass i Los Angles som det store. Disse rytterne kan uten tvil takke sykkelmiljøet på Melhus, for at de ble med i sykkelsporten.

Gauldalprestasjoner fra 1990[rediger | rediger kilde]

Fra Gauldal SKs storhetstid var det opp mot 200 medlemmer, og 67 aktive ryttere. I 90-åra var det veteranklubb klubben var, med mange ryttere langt oppe i VeteranCupen både individuelt og som lag. Men med noen rekruttsyklister i disse årene, var det en liten grobunn da terrengsyklinga kom til Trøndelag, og Gauldal var en av tre toneangivende klubber i distriktet til å rekruttere sykkelryttere på en ny og sikrere måte. Med terrengsyklinga var fellestreningene bort fra de mest trafikkerte veiene, samt at stisykling ga rytterne mere utfordringer til å mestre sykkelen. Og fram til at Hushovd begynte å få opp den norske sykkelinteressen via sine prestasjoner i det TV-sendte «Tour de France», var det terrengsykling som var toneangivende i Gauldalsklubben, samt veteranene på landevei.

Ny landeveissatsing[rediger | rediger kilde]

Fra 2005 var klubben tilbake med rekruttering på landevei og med gammelrytterne Atle, Hege og Kjetil som framtredende aktører, sammen med ei ny foreldregruppe fra terrengsyklistene. De siste årene har det vært rekrutteringa både på landevei og terreng som har vært sykkelklubbens hovedvei. Fra Gauldals juniorrekker med 3 GSKere ble grunnlaget lagt i 2008 til å få nytt liv i Atle Kvålsvolls gamle satsningsklubb «CK Nor», hvor Atle driver videre i Gauldalsk ånd. Og som i gamle dager er Gauldal SK tilbake med å få fram ungdomsmestere på landevei. På terrengsiden har Sturla Aune fått medalje i junior-NM, samt at han vant Norgescupen i Maraton i 2009. I tillegg har Gauldal i ca 10 år hatt ei større gruppe (25-67stk) med i BirkeBeinerrittet, og i 2009 en 28 manns gruppe på Styrkeprøven.

Arrangerte ritt[rediger | rediger kilde]

Gauldal SK har arrangert NM tempo og lagtempo for damer i 1978, junior-NM i tempo 1979, NM fellesstart damer 1982, Solo-mesterskapet for M/K10-16 år i 1984 med ca 600 deltakere. Landskamp for M.junior mot Sverige i 1976 og 1977 sammen med Malvik. NorgesCup i tempo på Ånøya i 1980. NorgesCup Lånkebanen 1989, Leinstrandsrittet 1990, NorgesCup terreng i 2001 og 2009 på Øyberget. Norgescup gateritt i MelhusBanken GateTråkk i 2007 og 2008. I tillegg har GSK hatt mange forskjellige ritt opp gjennom årene, og nålevende ritt er «Ånøymila» (landeveistempo), TambarSkjelveSprinten (Terreng-rundbane) Hølondingen (Terreng Turritt) Vassfjellmasta BakkeTråkk (Terreng/grusvei Motbakkeritt), Øyberget TerrengTråkk (Terreng Rundbane) I tillegg har Gauldal SK vært en viktig brikke i gjennomføringren av starten av «Styrkeprøven».

Gauldal SK i 2010-sesongen[rediger | rediger kilde]

Ved inngangen til 2010-sesongen er det ca 300 medlemmer, mange aktive både på landevei og terreng (svært mange Gauldalsyklister kombinerer). GSK er i år med på NM-uka i Trøndelag, og skal avvikle Lagtempo-NM og «Ungdomsmesterskapet Landevei».

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]