Gaspare Diziani

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Gaspare Diziani
Santi Apostoli (Venice) - La vergine col Bambino, san Giuseppe, san Govanni Battista e sant'Antonio da Padova (1755) Gaspare Diziani.jpg
Født1689
Belluno
Død17. august 1767 (ca. 78 år)
Beskjeftigelse Maler
Nasjonalitet Italia
FeltKunstmaler
UtdannelseElev hos Antonio Lazzarini i Belluno
Gregorio Lazzarini og Sebastiano Ricci i Venezia
PeriodeSenbarokken/rokokkoperioden

Gaspare Diziani, familien til Darius foran Aleksander den store, 1740

Gaspare Diziani (født 1689, død 17. august 1767) var en italiensk maler i senbarokken eller rokokkoperioden. Han var aktiv hovedsakelig i Veneto, men også i Dresden og München.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Dizianis tidlige trening fikk han i hjembyen Belluno hos Antonio Lazzarini. Han flyttet så til Venezia, til verkstedet til Gregorio Lazzarini og senere til Sebastiano Ricci. Han var syv år eldre, men ellers var hans karriere samtidig med medeleven til Lazzarini og Ricci, Giovanni Battista Tiepolo.

Mellom 1710 og 1720 malte Diziani en gruppe på åtte bilder som omfattet Maria Magdalena for kirken til San Stefano i Belluno, og Inntoget i Jerusalem for San Teodoro i Venezia. Han malte også tre fresker relatert til Livet til Sankta Helena i Scuola del Vin ved siden av kirken til San Silvestro. Dizianis hurtighet og tekniske sikkerhet er tydelig i forberedende oljeskisser, med farge bruket i raske og dristig strøk.

Diziani arbeidet også som landskapsmaler for teateret og operaen i Venezia, München (1717) og senere i Dresden, i samarbeid med Alessandro Mauro. Diziani ble invitert til Roma av kardinal Ottoboni i 1726 for å male et fantastisk interiør til kirken i San Lorenzo i Damaso. Utsmykningen er nå kun kjent gjennom en gravering av Claude Vasconi.

Sala dei Pastelli i Ca' Rezzonico har en sotto in su allegorisk takfreske som viser Poesiens triumf (Poesi omkranset av maleri, arkitektur, musikk og skulpturer).

Galleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]