Hopp til innhold

Gaspar Gil Polo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gaspar Gil Polo
Født1535[1]Rediger på Wikidata
Valencia
Dødca. 1591[2]Rediger på Wikidata
Barcelona
BeskjeftigelseLyriker, skribent Rediger på Wikidata
NasjonalitetAragóns kronvelde

Gaspar Gil Polo (født ca. 1530 i Valencia, død 1591) var en spansk forfatter av romaner og poesi i løpet av renessansen.

Han blir ofte forvekslet med Gil Polo, professor i gresk ved Universitetet i Valencia mellom 1566 og 1573, men denne professoren het ikke Gaspar til fornavn. Han blir også forvekslet med sin egen sønn, Gaspar Gil Polo den yngre, forfatter av De origine et progressu juris romani (1615) og andre juridiske avhandlinger, og som var sakfører overfor Cortes så sent som 1626.

Polo var notarius av profesjon og tilknyttet finansdepartementet som besøkte Valencia i 1571, ble medhjelper til sjefsrevisoren i 1572, dro på spesielt oppdrag til Barcelona i 1580 og døde der i 1591. Timoneda, in the Sarao de amor (1561), hentyder til ham som en poet av en viss betydning, men av hans ulike vers har kun to konvensjonelle, eulogistiske sonetter og en sang blitt bevart.

Polos betydning i litteraturhistorien er knyttet til romanen La Diana enamorada som var en fortsettelse av den enormt populære Diana til Jorge de Montemayor, og kanskje det mest heldige av de mange fortsettelser som ble forsøkt skrevet av forskjellige forfattere. Miguel de Cervantes, som laget vittigheter av forfatterens navn, anbefalte at Diana enamorada burde bli voktet like forsiktig som den var skrevet av selv Apollon. Øyensynlig er denne overdrivelsen ikke helt eller delvis ment ironisk.

Boken er en av de mest behagelige av de spanske pastoraler; interessant i handlingsgangen, skrevet i flytende prosa, og pyntet med melodiøse dikt. Den ble stadig sendt ut i nye opptrykk, ble etterlignet av Cervantes i Canto de Caliope (Sangen til Kalliope) i hans egen pastorale bok La Galatea. La Diana enamorada ble oversatt til engelsk, fransk, tysk og latin.

En engelsk versjon ble utgitt i 1598 av Bartholomew Young, men forelå i manuskript femten år tidligere. Det er sagt at den ga ideen til Felismena-episoden i William Shakespeares To herrer fra Verona.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Tsjekkias nasjonale autoritetsdatabase, NKC-identifikator ola2011645828, besøkt 8. juni 2022[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ portal.dnb.de[Hentet fra Wikidata]