Gammelstaden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Gammelstaden
Gammelstadens distrikt
Gammel industriarkitektur ved Gammelstadsviken

Gammelstaden (finsk: Vanhakaupunki) er en bydel i Helsingfors. Gammelstaden er også navnet på et av Helsingfors administrative distrikter.

Gustav Vasa grunnla Helsingfors ved utløpet av Helsingeån (nå Vanda å) i 1550. Tanken var at den nye byen skulle bli en konkurrent til Reval (Tallinn) om handelen i Finskebukta. Den grunne vika viste seg snart å være lite egna for skipsfarten, og i 1640 ble byen flytta noen kilometer sørover, ut mot havet. Samtidig ble gamlebyen ødelagt, og det finnes ikke bevarte bygninger fra 1500- eller 1600-tallet i området.

Gammelstaden har i dag lite boligbebyggelse; innbyggertallet ligger på noe over 200. Vannfallene i Vanda å la på 1800-tallet grunnlaget for en del industri. Noe av den gamle industriarkitekturen er bevart; ved fossen Gammelstadsforsen ligger blant annet et kraftverk som fortsatt produserer strøm og drives som museum.

Gammelstadens distrikt[rediger | rediger kilde]

Gammelstadens distrikt omfatter foruten selve Gammelstaden bydelene Majstad, Gumtäkt, Kottby og Forsby. Distriktet har 17 417 innbyggere (2004).

Gammelstadsforsen

Koordinater: 60°12′58″N 24°58′44″Ø