Hopp til innhold

Tangloppe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Gammarus locusta»)
Tangloppe
Gammarus locusta
Nomenklatur
Gammarus locusta
Sars, 1863
Populærnavn
tangloppe
Hører til
Gammarus,
Gammaridae,
Gammaridea,
amfipoder,
storkrepser
Økologi
Habitat: hav, strender
Utbredelse: Atlanterhavet

Tangloppe (Gammarus locusta) er en art innenfor familien Gammaridae, av ordenen Gammaridea - som inngår i gruppen av amfipoder.[1] Hannen kan bli 2,5 cm lang, hunnen er betydelig mindre. Den lever både på havstrender og i brakkvann, mest i fjæresonen under steiner og blant tang ned til 100 meters dyp.

Den er utbredt i nordlige Atlanterhavet sør til Kanariøyene.[2] Den har blant annet tilholdssted rundt Island, Norskehavet, deler av Nordsjøen og i Kattegat, samt rundt Åland i Østersjøen.[3] Arten er svært vanlig langs kysten av Norge.

Tangloppe atskiller seg fra tanglus (familien Idoteidae) ved at sistnevnte er mykere i kroppen. Tangloppe har svarte, nyreformede øyne, og skallets farge er brungrønt med en rød flekk på bakkroppsledd nr 1-3. I arktiske farvann kan kroppslengden nå helt opp i 50 mm.[2]

Som en del av paringsakten ser man ofte to individer sammen, hannen fester seg på hunnens rygg og de kan bare pare seg rett etter at hunnen har skiftet skall. I alt kan hunnen legge egg inntil sju ganger i løpet av det knapt ett år lange livet. Eggene som lagres i en rugepose under hunnens buk, klekkes etter 9-25 døgn avhengig av havtemperaturen.[2]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Gammarus - oppslag i databasen WoRMS. Besøkt 24. januar 2014.
  2. ^ a b c Frank Emil Moen og Erling Svensen, Dyreliv i havet - Nordeuropeisk marin fauna, 6. utgave 2014, side 261.
  3. ^ Krepsdyrarter i Atlanterhavet og Skandinavia Arkivert 21. juli 2018 hos Wayback Machine. - NEAT, South Scandinavian Marine Crustacea check-list, Tjärnö marinbiologiske laboratorium, Sverige 1998. Besøkt 21. januar 2014.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata