Hopp til innhold

Gamlebyen i Tallinn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gamlebyen i Tallinn
   UNESCOs verdensarv   
Utsyn fra Toompea.
LandEstlands flagg Estland
StedTallinn
Innskrevet1997
Kriterium II, IV
Se ogsåVerdensarvsteder i Europa
ReferanseUNESCO nr. 822
Kart
Gamlebyen i Tallinn

Gamlebyen i Tallinn (estisk Tallinna vanalinn) ble i 1997 oppført på UNESCOs verdensarvliste. Den finnes i bydelen Kesklinn i Estlands hovedstad Tallinn, og anses som en av de best bevarte gamlebyene i Europa.

Den høyereliggende del av bydelen med borgen og domkirken, kalles Toompea, tysk Domberg, fritt oversatt til norsk «Domåsen». Ved foten av åsen og omgitt av en bymur, finnes All-linn (estisk for nedrebyen) som inneholdt den gamle hansabyen. Bydelene forbindes med to gater, henholdsvis Lühike jalg (norsk: korte-bein) og Pikk jalg (norsk: langebein).

Toompea[rediger | rediger kilde]

På Toompea finnes Tallinn domkirke. Denne bydelen har i århundrer vært landets administrative senter. Borgen Castrum Danorum med tårnet Pikk Hermann, er i dag hovedsete for det estiske parlamentet Riigikogu. På høyden finnes også regjeringsbygningen Stenbocki maja eller Stenbock-huset, oppkalt etter byggherren Jakob Pontus Stenbock.[1]

All-linn[rediger | rediger kilde]

Strøket All-linn (nedrebyen) omfatter den gamle hansabyen. Den er omgitt av bymuren med tårnene, blant annet Paks Margareeta (fritt oversatt Tykke Margaret) med Estlands maritime museum og det tilsvarende Kiek in de Kök. Bymuren er stedvis 15 meter høy, fremdeles med mer enn halvparten av de opprinnelige 8 porter, 11 fremskutte forsvarstårn og 27 murtårn i behold.[1]

Innenfor muren finnes også blant annet Rådhuset, Rådhusplassen med verdens eldste fremdeles fungerende apotek fra 1422, Nikolaikirken og Olavskirken.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Historic Centre (Old Town) of Tallinn». Besøkt 21. april 2024. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]