Tallinn domkirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tallinn domkirke
OmrådeTallinn by
PlasseringVanalinn
Byggeår1200-tallet
Viet tilJomfru Maria
Arkitektur
Periodegotisk arkitektur
Beliggenhet
Kart
Tallinn domkirke
59°26′13″N 24°44′20″Ø
Alterpartiet i kirken.

Tallinn domkirke, Tallinna Toomkirik eller Jomfru Marias katedral i Tallinn er den eldste kirken i Tallinn og det estiske fastlandet.

Danmark okkuperte byen i 1219, og kort tid etter dette bygget man det som har vært den første kirken på dette stedet. I 1229 kom en gruppe danske dominikanermunker fra klosteret i Ribe for å etablere et kloster i Tallinn. De startet også arbeidet med å erstatte den eksisterende trekirken med steinkirken som fremdeles står. Klosteret de etablerte ble rasert i 1233 i en konflikt mellom dansker og lokale herrer, og i den samme prosessen ble kirken gjort til katedral og viet til jomfru Maria.

Kirken var en beskjeden kirke fram til slutten av århundret, da et storstilt byggeprosjekt ble satt i gang. Dette pågikk lenge, og man daterer velvingen i taket til slutten av 1300-tallet, mens arbeidet med kapeller og andre deler av kirken pågikk til en gang på 1400-tallet. Deler av dette som ble bygget i denne perioden, har overlevd fram til i dag.

Reformasjonen kom til Estland og Tallinn i 1524. Da ble mange kirker i byen reformert, men Domkirken ble ikke påvirket av dette, og den katolske biskopen i katedralen hadde sin stilling fram til 1561, da den ble luthersk og gjort til hovedkirke for den lutherske kirken. I løpet av det påfølgende århundret, ble noen av kapellene brukt som gravplasser, og medlemmer av menigheten gav en del kunst til kirken, som etter hvert fikk en fin kunstsamling. Alt dette gikk tapt da kirken, sammen med hele bydelen, brant ned 6. juni 1684.

Gjennoppbyggingen av kirken startet umiddelbart, og mot slutten av århundret var kirken bygd opp igjen slik den var. Man ville også bygge noen ting som man ikke hadde fått bygd før brannen, men på grunn av at landet var i krig, strakk ikke økonomien til. Vest-tårnet ble derfor ikke bygd før i 177879.

Interiøret i kirken er i dag i barokk stil mens selve bygget er i gotisk stil. På grunn av kirkens lange historie, kan man også finne andre stilarter i bygget.

Kirken spiller i dag en viktig rolle i den lutherske kirkens liv. For eksempel blir alle kirkens prester ordinert i kirken.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]