Hopp til innhold

Galunggung

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vulkanen Galunggung under utbrudd i 1982
Bilde fra dagen etter det nattlige utbruddet i 1982

Galunggung er en aktiv stratovulkan på øya Java i Indonesia. Den er 2.168 meter høy. Vulkanens siste større utbrudd var i 1982 og er blant annet kjent for at et fly fra British Airways fikk problemer når det passerte gjennom askeskyen.

Fem kjente utbrudd

[rediger | rediger kilde]

Det er (pr 2010) historisk belagt fem utbrudd fra denne vulkanen. Det første man har historisk belegg for var samtidig det hittil mest intensive og ødeleggende. Det fant sted i 1822. Dette utbruddet, som er notert med styrke 5 på vulkaneksplosivitetsindeksen (VEI), kostet 4011 mennesker livet. Under utbruddet ble 114 landsbyer ødelagt av lava-, lahar- og inntil ti kilometer lange pyroklastiske strømmer.

Et ytterligere utbrudd fant sted i 1894.

I 1918 ble det dannet en stor pluggdom på toppen av vulkanen.

Utbruddet i 1982 hadde en VEI-intensitet på 4, og kostet 35 mennesker livet, alle i vulkanens nære omgivelser på Java. Det pågikk fra mai til oktober, og pluggdomen som var blitt dannet i 1918 ble da nesten helt blåst vekk. I tillegg til nestenulykken på utbruddsnatten med British Airways Flight 9, da alle fire flymotorer kuttet ut da den fløy gjennom askeskyen, gikk det en måned etter også nesten galt med en Singapore Airlines-flyvning. Denne flighten, med 230 ombord, kom også uforvarende inn i en askesky nattestider og mistet tre motorer, men klarte også å gjenoppstarte etter et betydelig høydetap på 2400 meter.

Det så langt siste utbruddet fulgte i 1984, av VEI-styrke 2, et freatisk utbrudd som pågikk i to uker.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]