Galaxy Quest

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Galaxy Quest
Generell informasjon
Prod.landUSAs flagg USA
Lengde102 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiDean Parisot
Produsent
Manusforfatter
MusikkDavid Newman
SjeffotografJerzy Zieliński
KlippDon Zimmerman
Foran kamera
Medvirkende
DistributørDreamWorks Pictures
Premiere
  • 25. desember 1999 (1999-12-25)
Eksterne lenker

Galaxy Quest er en amerikansk science fiction-komediefilm fra 1999, regissert av Dean Parisot. Filmen har bl.a. Tim Allen, Sigourney Weaver og Alan Rickman i hovedrollene som skuespillerne fra en gammel science fiction-serie som kan ligne på Star Trek.

Filmen fikk god kritikk da den ble utgitt.[1][2]

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Skuespillere fra den avlyste TV-serien "Galaxy Quest" tilbringer mesteparten av tiden sin med å delta på fan-stevner og andre forestillinger i forsøk på å gjøre TV-serien populær igjen og selge film-effekter. TV-seriens tidligere stjerne Jason Nesmith (spilt av Tim Allen) trives med all oppmerksomheten. Men resten av rollebesetningen begynner å bli lei av hele TV-serien, og at deres karriere som skuespillere ikke har gått slik de ønsket.

Ved et stevne blir Jason kontaktet av en gruppe som kaller seg Thermians, ledet av Mathesar, som ber om hans hjelp. Jason tror at de arbeider med en reklame for den gamle TV-serien hans, og han samtykker til å bli hentet neste morgen. Jason er fremdeles bak-full neste morgen når han blir hentet,. Så han forstår ikke at han faktisk har blitt fraktet til en fungerende NSEA Protector, stjerneskipet fra TV-serien Galaxy Quest. Jason tror hele opplegget bare er et reklame-stunt. Han gir flere ordre som kaptein, og han pålegger dem å angripe fienden, ledet av general Sarris. Fienden ser ut til å bli beseiret.

Når Thermians transporterer Jason tilbake til Jordkloden, innser han at opplevelsen faktisk var virkelig. Jason forsøker å beskrive eventyret sitt til de andre skuespillerne fra Galaxy Quest, men de avviser ham og tror alt sammen var en spøk. Når Thermian dukker opp igjen og ber Jason hjelpe dem, klarer han å overbevise resten av rollebesetningen om å bli med. Når skuespillerne igjen er ombord på NSEA Protector, får de vite at Thermians mottok overføringer av TV-serien Galaxy Quest i verdensrommet, og de trodde dette var en "historisk dokumentar" fra virkeligheten. Inspirert av skuespillernes mange eventyr fra TV-serien, omstrukturerte Thermians hele samfunnet deres for å gjenspeile serien. Blant annet bygde de en fungerende kopi av en NSEA Protector.

Når den onde krigsherren general Sarris angriper romskipet igjen, klarer de såvidt å flykte. Selv om de unnslipper Sarris, blir skipets kraftkilde hardt skadet. De oppdager beryllium, som de kan bruke som drivstoff, på en nærliggende planet. Etter en rekke uhell lykkes de med å hente alt de har behov for, men i deres fravær tar Sarris kontroll over romskipet deres. Jason tilstår ovenfor Sarris at han egentlig ikke er kommandør for skipet. Når han viser Sarris de "historiske dokumentene" fra TV-serien, innser Sarris at dette er ren fiksjon. Han tvinger Jason til å forklare dette for Thermians leder, Mathesar. Sarris gir ordre om å ta i bruk en mekanisme som skal få romskipet til å selvdestruere. Han vender deretter tilbake til sitt eget skip, og venter på at alle fra Galaxy Quest skal dø når romskipet deres blir ødelagt.

Menneskene forsøker å komme på en plan for å avbryte selvdestruksjonen, og beseire general Sarris. De får hjelp fra en Galaxy Quest-tilhenger på jordkloden som heter Brandon, ved hjelp av en ekte Thermian-kommunikator som tidligere ble byttet med Brandons rekvisitt, og hans venner med omfattende kunnskap om TV-serien. Jason og hans kollega Gwen finner en vei til skipets kjerne for å avbryte selvdestruksjonen, men Alexander leder Thermians for å slå tilbake mot general Sarris og hans soldater. Menneskene tar tilbake kommandoen over romskipet, og skal konfrontere Sarris, og ødelegger romskipet hans.

Mannskapet flyr mot Jordkloden for å sende alle menneskene hjem. Men general Sarris, som slapp unna ødeleggelsen av fartøyet, tar dem i bakhold og skader flere besetningsmedlemmer. Jason aktiverer "Omega 13" et hemmelig super-våpen som aldri ble brukt eller forklart i løpet av selve TV-serien. Dette forårsaker en tidsreise på 13 sekunder til fortiden, og gir Jason og Mathesar mulighet til å avvæpne Sarris før han rekker å angripe dem. Romskipet lander på et stevne for Galaxy Quest, krasjer gjennom veggen og lander direkte på hovedscenen. Publikum tror dette er en massiv visning av spesialeffekter. Sarris blir gjenopplivet, og truer dem. Men Jason skyter ham, og sprenger Sarris til atomer. Senere blir TV-serien Galaxy Quest gjenopplivet. Nye episoder blir produsert under navnet "Galaxy Quest: The Journey Continues" hvor skuespillerne gjenopptar sine tidligere roller.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Tim Allen

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Galaxy Quest Movie Reviews, Pictures». Rotten Tomatoes. Besøkt 18. januar 2016. 
  2. ^ «Galaxy Quest». Metacritic. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]