Gachapon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gachapon-kapsler med leker basert på blant annet Hello Kitty-motiv

Gachapon (japansk: ガチャポン) eller gashapon (ガシャポン) er en form for kapsler med leketøy inni, som anskaffes fra en salgsautomat. Konseptet er japansk, og den første gachapon-automaten ble først satt opp i 1960-årene av Ryuzo Shigeta.[1] I 1977 ble «Gashapon» et varemerke eid av Bandai.[1] Gachapon er også relatert til «blind box»-produkter (engelsk, «blind-eske», refererer at kjøperen ikke vet hva den inneholder), som ofte er forseglede poser eller esker som selges tradisjonelt over disken, i stedet for i en automat.[2]

En gachapon-automat som har kapsler med miniatyrmikroskoper. Øverst kan en se hva kapslene kan inneholde. Nederst er mottaksbeholderen, hvor kunden tar imot sin kapsel. I midten er det et håndtak som kunden kan vri på, etter å ha betalt. Prisen på denne automaten er 300 yen (per 26 august: ~21,24 norske kroner). Til høyre og under for automaten fortsetter det med flere, forskjellige automater.

«Gachapon» er et lydord som stammer fra lyden fra å vri på automatenes håndtak («gacha»/«gasha»), og lyden fra at kapslene treffer mottaksbeholderen («pon»).

Gacha-spill[rediger | rediger kilde]

Konseptet har blitt brukt som en inntektsgenereringsmetode i videospillindustrien siden 2012, spesielt i videospill som er gratis å spille.[3]

I gacha-spill er et av hovedkonseptene at spilleren har tilgang til et tilfeldig utvalg av spillfigurer, utseendeendringer eller gjenstander ved å kjøpe pakker med én eller flere av disse, gjerne mot virkelige penger eller en valuta som kan samles opp i løpet av spillets gang. Noen spill inneholder også gachapon-opplevelsen uten å ta imot virkelige penger i det hele tatt.

Eksempler på gacha-spill[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Guidable Writers (10. mars 2019). «Gachapon: The Culture & History of Japanese Capsule Toys | Guidable». Guidable Guidable (japansk). Besøkt 25. august 2022. 
  2. ^ Bricken, Rob (14. desember 2008). «Astro Toy with Rob Bricken: Dragonball x One Piece Dream Fusion». Anime News Network (engelsk). Besøkt 26. august 2022. 
  3. ^ Famularo, Jessica. «What Being a "Gacha" Video Game Means». Inverse (engelsk). Besøkt 26. august 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]