GRS Riflestocks

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

GRS Riflestocks er en norsk produsent av skjefter til skytevåpen som er kjent for sine ergonomisk tilpassede geværskjefter.[1] Hovedkontor og produksjonslokaler ligger i Hornindal i Nordfjord.

Selskapet produserte opprinnelig møbler, og etablerte seg som en produsent av skjefter i 2011. I 2015 ble GRS Riflestocks kåret til årets gründer av Innovasjon Norge.[2]

Historie[rediger | rediger kilde]

Selskapet ble startet i 1983 som møbelfabrikken Grodås Møbler AS av Anne-Lise og Oddvin Haugen.[3] Møblene ble i starten produsert i huset deres, men i 1985 ble produksjonen flyttet til egne fabrikklokaler. På 1990-tallet ble mye av produksjonen automatisert med CNC-maskiner. På 2000-tallet tok sønnene Håvard og Oscar Haugen over selskapet. Under finanskrisen fra 2008 slet selskapet økonomisk, og det ble bestemt å satse på produksjon av rifleskjefter som et nytt marked. I 2011 ble GRS etablert som et varemerke for rifleskjefter. Selskapet har per 2020 over 20 ansatte, og er representert med distributører i over 45 land.

Modeller[rediger | rediger kilde]

En Savage sylinderlåsrifle med et GRS-skjefte brukt til langholdsskyting.

I 2011 lanserte GRS sitt første ergonomiske laminatskjefte. Ulike GRS-modeller av laminatskjefter inkluderer Hunter, Sporter, Hybrid, Varmint og Decima, som har noen små forskjeller i utforming som for eksempel lengde, form på kolben og forskjefte.[bør utdypes] Alle laminatskjeftene med en hurtigjustering GRS kaller «speed lock». Laminatskjeftene har vært tilbudt forhåndsutskåret til mange ulike våpenmodeller, samt tilbudt som halvferdig emne for tilpasning hos børsemaker for andre våpenmodeller. Ferdigtilpassede skjefter har blant annet blitt tilbudt for Tikka T3.

I 2014 ble «Bolthorn» lansert, GRS sitt første aluminiumschassis.[4] Skjeftet ble levert til blant annet SIG Sauer 200 STR/SSG3000, Remington 700 (Short Action og Long Action), Howa 1500 (Short Action og Long Action), og Tikka T3. Bolthorn bruker «speed lock»-systemet, og har samme justeringsmuligheter på kolben som laminatmodellene. Bolthorn har i tillegg justerbart pistolgrep og bruker AICS-magasiner.

I 2016 ble «Bifrost» lansert, GRS sitt første komposittskjefte. Det er forsterket med glassfiber, og har hurtigjusterbar kolbe.

I 2018 ble «Berserk» lansert, et mer avansert komposittskjefte. Berserk har en ny type hurtigjustering kalt «SpeedLock 2.0», samt en annen komposittblanding.

I 2019 ble «Ragnarok» og «Warg» lansert. Ragnarok er et chassis til Blaser R8 og Blaser R93, mens Warg er et hybridskjefte som passer flere modeller. Begge har forskjefter som er kompatible med den populære M-LOK-standarden.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]