Hopp til innhold

Unisys

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Unisys
Org.formAksjeselskap
BransjeIT tjenesteadministrasjon, informasjonsteknologi, rådgivning, data analytics software industry
Etablert1986
Forgjenger(e)Burroughs Corporation, Sperry Corporation
HovedkontorBlue Bell (USA)
LandUSA
Produkt(er)
8 oppføringer
programvare[1]
systemintegrasjon
infrastruktur som tjeneste
datasikkerhet
enterprise computing
forretningsprosesstyring
kunstig intelligens
analytikk
Nettstedwww.unisys.com (en)

Unisys Corporation er et amerikansk IT-selskap med hovedkontor i Pennsylvania.

Røttene til Unisys går helt tilbake til 1873.

Unisys ble dannet i 1986 som en fusjon mellom to amerikanske selskap: Sperry Rand og Burroughs Adding Machine Co. For Burroughs går historien tilbake til 1886, da William Seward Burroughs grunnla American Arithometer Company, som de første som introduserte en kommersiell regne- og bokholdermaskin på markedet. Med navneskiftet til Burroughs Adding Machine Co. i 1905 fortsatte man å selge mange innovative maskiner i de følgende årene. Sperry Rand hadde på samme måte en innovativ bakgrunn og oppsto som en fusjon av Remington Rand og Sperry Gyroscope, to selskaper som ble etablert i det 20. århundrets første tiår.

Sperry utviklet og solgte navigasjonssystemer, mens Remington oppnådde berømmelse med den første «støysvake» skrivemaskinen og oppfant den første elektroniske skrivemaskinen helt tilbake i 1925. Remington lanserte Remington Eniac, den første digitale datamaskinen, i 1945 og Univac i 1950, datamaskinen som viste seg å være den viktigste forgjenger til våre moderne, digitale systemer.

Tidslinje

[rediger | rediger kilde]

2000 – Salg- og markedsføring av ES7000 bedriftstjenere – den første tjeneren på markedet som utnytter Windows 2000 Datasenter Servers støtte av opp til 32-prosessorer.

1998 – Unisys tar initiativ for å bringe bedriftsklasse teknologi inn i Windows NT miljøet. Som en del av denne planen annonseres Cellular Multi-Processing (CMP), som introduserer bedriftsklasse teknologier som høyhastighets I/O, partisjonering og cross-bar arkitektur til Intel-baserte Windows NT tjenere.

1996 – Unisys introduserer ClearPath Heterogeneous Multi-Processing (HMP), som gjør det mulig å integrere A-serien og 2200-serien (applikasjoner og databaser) med UnixWare og Windows NT (applikasjoner og databaser) på en og samme plattform.

1994 – Forretningsområdet Services og løsninger blir selskapets største, enkeltstående område.

1993 – Unisys introduserer 2200/500, den første mainframe-baserte complementary metal oxide semiconductor (CMOS) teknologien.

1992 – Unisys etablerer en forretningsenhet for levering av IT-tjenester.

1989 – Unisys introduserer Micro A, den første en-brikkes mainframe for skrivebordet.

1986 – Sperry og Burroughs fusjonerer og danner Unisys Corporation. Sperry introduserer 2200-serien, forløperen til det nåværende ClearPath IX systemet.

1981 – Burroughs introduserer A-Serien, forløper til det nåvarende ClearPath NX systemet.

1980 – Burroughs lanserer resultatformidling i golfturneringen under 109th Open Championship Muirfield, Skottland.

1976 – Sperry introduserer det første cache-minne disk subsystemet.

1965 – Sperry introduserer 1108, den første fler-prosessor datamaskinen.

1961 – Burroughs introduserer B5000-serien, den første datamaskinen med to prosessorer og virtuelt minne.

1960 – Sperry introduserer 1100-serien, forløper for 2200-serien.

1959– Burroughs er pionerer med bruken av «magnetic ink character recognition» (MICR).

1955 – Sperry og Remington Rand fusjonerer og danner Sperry Rand.

1953 – Burroughs introduserer den første regnemaskinen med 10 taster. Remington Rand introducer UNIVAC 1103, den første kommersielle maskinen som bruker RAM-minne.

1952 – UNIVAC skaper historie ved å forutsi valget av Dwight D. Eisenhower som USAs president, før valgslokalene stenger.

1951 – Remington Rand leverer UNIVAC computer til U.S. Census Bureau.

1950 – Remington Rand kjøper opp Eckert-Mauchly Computer Corp.

1949 – Remington Rand produserer 409, verdens første kommersielle datamaskin. 409-modellen ble senere solgt under varemerkene Univac 60 og 120 og var den første datamaskinen brukt av det amerikanske skattevesenet (Internal Revenue Service) og den første datamaskinen installert i Japan.

1946 – ENIAC, verdens første og største digitale multifunksjons-datamaskin, utvikles på University of Pennsylvania av J. Presper Eckert og John Mauchly.

1933 – Sperry Corp. dannes.

1930 – I tett samarbeid med løytnant James Doolittle utviklet Sperry Gyroscope ingeniører den kunstige horisont og navigationsgyrometeret til luftfartsindustrien, som hurtig fant vei ombord på postfly og nystartede, kommersielle luftfartsselskaper. TWA var den første kommersielle kjøper av disse to produktene.

1928 – Burroughs runder 1 million solgte addisjonsmaskiner.

1927 – Remington Typewriter og Rand Kardex fusionerer og danner Remington Rand.

1925 – Burroughs introduserer den første transportable addisjonsmaskinen på 10 kilo. Remington Typewriter introduserer USAs første, elektroniske skrivemaskin.

1923 – Burroughs introduserer multiplikasjons-/faktureringsmaskinen.

1911 – Burroughs introduserer den første additions-/subtraktionsmaskinen.

1910 – Sperry Gyroscope Co. grunnlegges og fremstiller og selger navigationsutstyr.

1909 – Remington Typewriter Co. introduserer den første «støysvake» skrivemaskinen.

1905 – American Arithmometer skifter navn til Burroughs Adding Machine Co.

1886 – American Arithmometer Co. grunnlegges og fremstiller og selger den første, kommersielt funktionsdyktige addisjons- og bokholderimaskinen, oppfunnet av William Seward Burroughs.

1873 – E. Remington & Sons lanserer den første, kommersielle funktionsdyktige skrivemaskinen.

Unisys i Norge

[rediger | rediger kilde]
Unisys' hovedkontor i Nydalen i Oslo.

Unisys A/S NYSEUIS er et datterselskap som Unisys Corporation eier. Unisys A/S har hovedkontor i Oslo. Det norske Unisys er en integreret del av Unisys North, som består af Unisys i Danmark, Finland, Sverige, Nederland, Belgia, Luxembourg og Norge.

Unisys er en global it-service og konsulent virksomhet, som på verdensplan har ca. 30 000 ansatte og er representert i mer enn 100 land.

Unisys er kjent som en av de store leverandørene av servere og mainframes til forretningskritiske applikasjoner, som f.eks. reservasjonssystemer til fly/tog-bransjen og kjernesystemer til bank- og finansverdenen. Hardware/software-salget er fortsatt en viktig del av forretningen, selv om det utgjør under en femtedel av omsetningen. De største områdene for Unisys, er it-konsulentydelser, services og herunder spesielt it-outsourcing.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ National Software Reference Library[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]