G. William Skinner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
G. William Skinner
Født14. februar 1924
Oakland
Død26. oktober 2008 (84 år)
Davis
Utdannet ved Cornell University, Deep Springs College
Doktorgradsveileder Lauriston Sharp
Beskjeftigelse Antropolog
Nasjonalitet USA
Medlem av National Academy of Sciences
Utmerkelser Guggenheim-stipendet, honorary doctor of the University of Hong Kong

George William Skinner (født 14. februar 1923 i Oakland i California i USA, død 25. oktober 2008 var en ledende amerikansk antropolog och sinolog, mest kjent for sine studier av markeder og handel på den tradisjonelle kinesiske landsbygden.

Skinner gjennomførte sitt antropologiske feltarbeide i provinsen Sichuan mot slutten av 1940-årene, der han blant annet traff den svenske sinologen Göran Malmqvist, som også forsket i regionen.

Han var ved sin død professor emeritus ved University of California i Davis, og hadde tidligere undervist ved Cornell University og Stanford University. Han var tidlig en ledende talsmann for vekten av spatiale faktorer i studiet av Kina. Han redegjorde i en berømt forelesning for Association for Asian Studies i 1985 for hva han mente med dette.

Hans største innflytelse ble ved de teoriene omkring Kinas fysiografiske makroregioner som han videreutviklet. Hans klassiske studie om dette tema fra tidlig i 1960-tallet er fortsatt viktig for studiet av Kinas antropologi, økonomi og geografi. Under sine siste år var han en av de drivande kreftene bak et projekt basert ved Harvard- og Fudan-universitetene ved navn China Historical Geographic Information Systems.

Verker i utvalg[rediger | rediger kilde]

  • «Marketing and Social Structure in Rural China», i Journal of Asian Studies 24, nr. 1, 2 og 3 (1964).
  • «Presidential Address: The Structure of Chinese History», i Journal of Asian Studies 44, nr. 2 (1985): 271-92.