Göteborgs Stad Kortedala

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Östra Midvintersgatan i Kortedala.
Kalendervägen i Kortedala.
Rondellen som leder in till Petrifängsgatan i Kortedala.
Kortedala torg, största torget i stadsdelen.
Vy mot gångbron från Polishuset till Kortedala torg, till vänster syns spårvagnshållplatsen.

Göteborgs Stad Kortedala er et av Göteborgs 21 stadsdelsnämndsområder. Til området hører bydelene (primærområdene) Gamlestaden, Utby, Södra Kortedala og Norra Kortedala. I Kortedala bor 26 668 innbyggere på 1 367 hektar (2004).

Geografi[rediger | rediger kilde]

Kortedala ble bygd opp på 1950-tallet i Göteborgs nordøstre utmarker, der det tidligere bare fantes bondegårder, og feiret 50-årsjubileum i 2003. Nå har Kortedala blandet bebyggelse, men mest flerboligshus. Kortedala nås med sporveislinjene 6, 7 og 11. Linje 6 er skiltet Kortedala og kjører til endeholdeplassen Aprilgatan. Linje 7 og 11 fortsetter til Bergsjön. De fleste gatene har navn etter tidsregningsuttrykk, for eksempel Tidsräkningsgatan, Kalendervägen og Halvsekelsgatan. Bydelen har fire lokala torg, nordfra regnet heter de Årstidstorget, Citytorget, Kortedala torg og Kalendertorget. Innen Kortedala finnes to kirker som tilhører Svenska kyrkan ved navn Allhelgonakyrkan och Vårfrukyrkan, samt Kortedalakyrkan, som er tilsluttet til Svenska Missionskyrkan. Politiet i nordøstre Göteborg har sin hovedstasjon ved Kortedala torg, utover det finnes også brannstasjon, vanntårn og Isdala ishall i bydelen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bydelen som ble bygget i årene 1953 til 1956 har sin tilsvarende bydel i Vällingby i Stockholm. Disse to ble ikke kalt forsteder da de ble bygget, men satellittstäder i en tid da satellitter som Sputnik snurret rundt jorden på samme måte som satellitbyer vokste fram på jomfruelig mark utenfor den gamle bykjernen. 1950-tallsnostalgien har vel fått sitt største gjennomslag i Kortedala museum, som ligger på Adventsvägen i Kortedala. Göteborgs sterke mann Göran Johansson (sosialdemokratisk ordfører i kommunestyret i Göteborg) har med rette sitt hjem i Kortedala, da bydelen er et resultat av et folkhemsprosjekt der den gode byen skulle skapes og være av et helt annet slag enn de forsteder som vokste fram i Sverige under miljonprogrammet decenniet etter. Kortedala ble besøkt av delegasjoner fra hele verden da den ble bygget, da man ble fascinert over at det gikk å skape gode boliger med bad, fullt utrustede kjøkken, stuer med parkettgolv og så videre for vanlige folk. Enda 50 år etter Kortedalas tilblivelse har bydelen holdt seg intakt til sin karakter i arkitektonisk henseende, men Kortedalas befolkning derimot har skiftet karakter, fra en bydel med tallrike barnefamilier via pensjonistområde til at det i dag er en mer skiftende befolkningsstruktur i Kortedala. Leilighetenes størrelse på i hovedsak cirka 50–60 kvadratmeter med to rom og kjøkken gjør at befolkningen har minket fra på det meste cirka 25 000 innbyggere til knapt 15 000 i bbegynnelsen av 2000-tallet. Svensker bor ikke lenger like trangt som tidligere.

Skoler[rediger | rediger kilde]

Skolene heter Talldungeskolan, Utmarksskolan (seks til ni år), Förstamajgatans förskola (tidigare Lövåsskolan), Assaredsskolan, Kortedala gymnasium (også om det ikke lenger drives noen gymnasieundervisning i tradisjonell mening, numera Vingagymnasiet, individuella programmet) og Ramsdalsskolan.

Assaredsskolan er en grunnskole som omfatter årskursene en til ni. Noe som skiller skolen fra mengden er dens spesielle karakter som bygger på Monroe-modellen (se lenke nedenfor), med sitt utspring i blant annet Brooklyn, USA. Skolen har dessuten et eget amerikansk fotballag, ved navn Assareds Blue Titans. Skolens nåværende rektor heter Kicki Roiha.

Kjente personer fra Kortedala[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]