Frozen Land

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Frozen Land
orig. Paha Maa
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår2005
Prod.landFinsk
Lengde130 min.
SpråkFinsk
Aldersgrense15 (Norge)
Bak kamera
RegissørAku Louhimies
ProdusentMarkus Selin
ManusforfatterPaavo Westerberg
Jari Rantala
Aku Louhimies
MusikkJanne Laine
Kirka Sainio
SjeffotografRauno Ronkainen
KlippSamu Heikkilä
Foran kamera
MedvirkendeJasper Pääkkönen
Mikko Leppilampi
Pamela Tola
Prod.selskapSolar Films
Premiere14. januar 2005 (Finland)
Eksterne lenker

Frozen Land (originaltittel: Paha Maa, alternativ norsk tittel: Permafrost) er en finsk dramafilm fra 2005, regissert av Aku Louhimies.

Den er inspirert av Leo Tolstoys novelle Faux Billet, som omhandler konseptet at menneskers misgjerninger/feilgrep kan videreføres fra til person til person som en stafettpinne. I denne filmen er det en 500-euroseddel som får ballen til å rulle. Den franske auteuren Robert Bressons film L´Argent er basert på nettopp den samme novellen.
Aki Louhimies har flere ganger basert filmene sine på litterære verk, hans debutfilm Restless er basert på L´Etranger, en roman av Albert Camus. Filmen følger flere ulike skjebner, som krysser hverandres stier i løpet av historiens gang.

Plot[rediger | rediger kilde]

Filmen åpner med å vise en eldre finsk lærer miste jobben. Han lar sin frustrasjon gå ut over sønnen sin Niko (Jasper Pääkkönen), og kaster han til slutt ut av leiligheten. Niko på sin side stikker over til bestevennen sin Tuomas (Mikko Leppilampi) for å roe seg ned. På en fest printer han ut en falsk 500-euroseddel og kjøper seg en ny cd-spiller i en lokal sjappe. Denne seddelen er selve manifestasjonen av de misgjerninger som blir dyttet videre i løpet av filmens gang. Seddelen skifter eier flere ganger, med død og fordervelse som resultat. Etter ett mislykket ransforsøk blir Tuomas medskyldig i drap på en den kvinnelige politikvinnen Hannele (Matleena Kuusniemi) Dette ødelegger tilværelsen til mannen hennes Antti (Petteri Summanen), som ender opp med å hevne sin kone ved å skyte Tuomas 7 år etter udåden.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen vant hovedprisen ved Bergen internasjonale filmfestival.[1]

Den vant også åtte jussi-priser (blant annet beste film).

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Hovedprisen til PERMAFROST». Bergen internasjonale filmfestival. 25. oktober 2005. Arkivert fra originalen 7. oktober 2007. Besøkt 13. november 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]