Frozen Land

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Frozen Land
orig. Paha Maa
Generell informasjon
Sjanger Drama
Nasjonalitet Finsk
Utgitt 2005
Lengde 130 min.
Språk Finsk
Aldersgrense 15
Bak kamera
Regissør Aku Louhimies
Manus Paavo Westerberg
Jari Rantala
Aku Louhimies
Produsent Markus Selin
Musikk Janne Laine
Kirka Sainio
Sjeffotograf Rauno Ronkainen
Klipp Samu Heikkilä
Foran kamera
Medvirkende Jasper Pääkkönen
Mikko Leppilampi
Pamela Tola
Annen informasjon
Filmselskap Solar Films
Premierer 14. januar 2005 (Finland)
Eksterne lenker

Frozen Land (originaltittel: Paha Maa, alternativ norsk tittel: Permafrost) er en finsk dramafilm fra 2005, regissert av Aku Louhimies.

Den er inspirert av Leo Tolstoys novelle Faux Billet, som omhandler konseptet at menneskers misgjerninger/feilgrep kan videreføres fra til person til person som en stafettpinne. I denne filmen er det en 500-euroseddel som får ballen til å rulle. Den franske auteuren Robert Bressons film L´Argent er basert på nettopp den samme novellen.
Aki Louhimies har flere ganger basert filmene sine på litterære verk, hans debutfilm Restless er basert på L´Etranger, en roman av Albert Camus. Filmen følger flere ulike skjebner, som krysser hverandres stier i løpet av historiens gang.

Plot[rediger | rediger kilde]

Filmen åpner med å vise en eldre finsk lærer miste jobben. Han lar sin frustrasjon gå ut over sønnen sin Niko (Jasper Pääkkönen), og kaster han til slutt ut av leiligheten. Niko på sin side stikker over til bestevennen sin Tuomas (Mikko Leppilampi) for å roe seg ned. På en fest printer han ut en falsk 500-euroseddel og kjøper seg en ny cd-spiller i en lokal sjappe. Denne seddelen er selve manifestasjonen av de misgjerninger som blir dyttet videre i løpet av filmens gang. Seddelen skifter eier flere ganger, med død og fordervelse som resultat. Etter ett mislykket ransforsøk blir Tuomas medskyldig i drap på en den kvinnelige politikvinnen Hannele (Matleena Kuusniemi) Dette ødelegger tilværelsen til mannen hennes Antti (Petteri Summanen), som ender opp med å hevne sin kone ved å skyte Tuomas 7 år etter udåden.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen vant hovedprisen ved Bergen internasjonale filmfestival.[1]

Den vant også åtte jussi-priser (blant annet beste film).

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Hovedprisen til PERMAFROST». Bergen internasjonale filmfestival. 25. oktober 2005. Arkivert fra originalen 2007-10-07. Besøkt 13. november 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]