Frithjof E. Bye

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Frithjof E. Bye
FrithjofEBye.jpg
Født18. februar 1900
Død1973
Beskjeftigelse Skribent
Nasjonalitet Norge

Frithjof Eugen Bye (født 18. februar 1900, død 1973) var en norsk forfatter fra Tistedalen i Halden.

Veien til dikterbordet ble både slitsom og lang for den stillfarende og beskjedne kjøpmannssønnen, som selv drev en manufakturforretning inntil forfatterambisjonene tok overhånd i krigsårene 1940-45. Han lukket butikkdøra for godt.

Bye debuterte i 1942 med romanen Sør i landet nord i sjøenAschehoug. Forfatteren fant inspirasjon i et stort historisk stoff med utspring i sagbruksmiljøet på hjemstedet tilbake til 1600-1700 da landet var preget av danskeveldet. Bye fulgte opp med ytterligere to romaner i etterkrigsårene. Fredløs ferd i 1946 og Ættens makt i 1948. Samlet opplag gikk opp i 33 000 eksemplarer, og i tillegg kom oversettelser til sju språk. Både før og i samme periode fikk han fortellinger og noveller på trykk i ukeblader og lokalpressen. Hovedperson i romantrilogien er skogskjempen Alv Udda, som preger de fleste høydepunktene. Hovedprofilen til Alv Udda hentet Bye fra grensebygda Aremark.

Selv om Bye var en utpreget ”solsidegutt” med velstående foreldre isolerte han seg ikke fra arbeiderklassen på det lille industristedet Tistedal. Han tok del i den rike fortellertradisjonen i Tistedal, han studerte historiske dokumenter som rettsprotokoller, skjøter, firmaregnskap og samtalte mye med den lokalhistorisk interesserte Johan Kristiansen, også kalt "Den siste saugkall" og andre av samme kaliber. Sannsynligvis var det etter denne grundige årelange research at han etter hvert satt inne med stoffet som kunne utnyttes i romanform.

Frithjof E. Byes profesjonelle forfatterkarriere strakk seg hovedsakelig over et tiår mellom 1940 og 1950. Både før og i samme periode fikk han fortellinger og noveller på trykk i enkelte ukeblad og i lokalpressen.

Et minnerelieff i bronse over Frithjof E. Bye, utformet av billedhuggeren Karl Johan Giskeødegård, ble avduket i Tistedal sentrum i 1986. Oddvar Rakengs bok "Forfatteren nord i sjøen", Norrøna Forlag, 1986, utkom ved avdukingen av minnerelieffet. – Byes romantrilogi kom i nyutgivelse på Valdisholm Forlag i årene etter.