Frihetsli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Frihetsli er den øverste gården i Dividalen i Målselv kommune i Troms. Gården består av to gårdsbruk og ligger ca. 32 km sør-sørøst for Øverbygd. Grensa mot Dividalen landskapsvernområde, som ble opprettet i 2006, går ca. 1,5 km lenger opp i Dividalen.

Frihetsli ble ryddet og bosatt rundt 1842-44 av Hans Petter Andersen («Sersjant-Hans»). Han var født i Tynset og kom som femåring sammen med foreldrene sine til Øvergård i Øverbygd i 1826. Under 2. verdenskrig var Dividalen forbi Frihetsli ei av rutene som ble brukt av flyktninger som rømte til Sverige, og folk i Frihetsli hjalp til med å gi flyktningene nattely og lose dem over grensa.

Stedet fikk bilvei i 1954. Året før ble det bygd et lite kraftverk i Kvennelva nedenfor Frihetsli, og i 1966 ble stedet knyttet til det faste strømnettet. Meteorologisk institutts værstasjon Dividalen målestasjon ligger i Frihetsli. Den ble opprettet i 1912.

Fra Frihetsli går en 9,5 km lang, bratt tunnel opp til NATOs Sindre II-radar på toppen av fjellet Njunis (1717 moh.). Anlegget ble åpnet i 2007.

Kilder[rediger | rediger kilde]