Freerunning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Dash vault og wallspin.

Freerunning, eller free running, er en sport, eller aktivitet, som har oppstått i urbane bymiljøer. Sporten utgjør effektive akrobatiske bevegelser i en blanding av sportene parkour og triksing. I freerunning er estetikk sentralt, og bevegelsene skal ved siden av å være effektive også ha en flytende stil.

Begevelsene i freerunning er improvisert og tilpasset det miljøet aktiviteten foregår i. Det kan være å klatre og hoppe på og mellom tak, hoppe i trapper og trikse over gjerder og mer. Sporten trenes gjerne i turnsaler, eller i miljøer med bebyggelse og utfordrende hindringer.

Til forskjell fra parkour er det vanlig i freerunning å sette sammen ulike akrobatiske bevegelse som Frontflip, Backflip, Monkey jump og masse mer.Og på den måten fjerne seg fra den effektiv fremdrift som er mer sentralt i parkour.

Begrepet freerunning ble brukt i filmen Jump London, i et forsøk på å presentere det franske parkour til den engelsktalende verden. Men til forskjell fra parkour er det vanlig i freerunning å sette sammen ulike akrobatiske bevegelser, og på den måten fjerne seg fra den effektivitet som er mer sentralt i parkour. Likheten i den estetiske utøvelsen av akrobatiske bevegelser i klatring og hopp med saltoer og rotasjoner er til stede i begge aktiviteter og gjør at de tydelige forskjellene blir oversett. I aktiviteten parkour vektlegges effektiv fremdrift, mens freerunning gir betydelig mer rom for frihet i bevegelsene og tillater akrobatiske bevegelser uavhengig av fremdrift. Motivasjonen for de to aktivitetene er dermed grunnleggende forskjellige.[1] Freerunnings grunnlegger, Sébastien Foucan, som forøvrig viser frem freerunning i de tidlige scener av James Bond-filmen Casino Royale (2006), definerer freerunning som en aktivitet for egenutvikling gjennom å gå egne veier.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Urban Freeflow Team. «Sebastian Foucan interview». Arkivert fra originalen 2007-06-09. Besøkt 19. juni 2007. 
  2. ^ Sébastien Foucan (10/06/06). «FREERUNNING». Besøkt 22. juni 2007.  Sjekk datoverdier i |dato= (hjelp)

Freerunning videoer[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.