Freerunning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dash vault og wallspin.

Freerunning, eller free running, er en sport, eller aktivitet, som har oppstått i urbane bymiljøer. Sporten utgjør effektive akrobatiske bevegelser i en blanding av sportene parkour og triksing. I freerunning er estetikk sentralt, og bevegelsene skal ved siden av å være effektive også ha en flytende stil.

Begevelsene i freerunning er improvisert og tilpasset det miljøet aktiviteten foregår i. Det kan være å klatre og hoppe på og mellom tak, hoppe i trapper og trikse over gjerder og mer. Sporten trenes gjerne i turnsaler, eller i miljøer med bebyggelse og utfordrende hindringer.

Til forskjell fra parkour er det vanlig i freerunning å sette sammen ulike akrobatiske bevegelse som Frontflip, Backflip, Monkey jump og masse mer.Og på den måten fjerne seg fra den effektiv fremdrift som er mer sentralt i parkour.

Begrepet freerunning ble brukt i filmen Jump London, i et forsøk på å presentere det franske parkour til den engelsktalende verden. Men til forskjell fra parkour er det vanlig i freerunning å sette sammen ulike akrobatiske bevegelser, og på den måten fjerne seg fra den effektivitet som er mer sentralt i parkour. Likheten i den estetiske utøvelsen av akrobatiske bevegelser i klatring og hopp med saltoer og rotasjoner er til stede i begge aktiviteter og gjør at de tydelige forskjellene blir oversett. I aktiviteten parkour vektlegges effektiv fremdrift, mens freerunning gir betydelig mer rom for frihet i bevegelsene og tillater akrobatiske bevegelser uavhengig av fremdrift. Motivasjonen for de to aktivitetene er dermed grunnleggende forskjellige.[1] Freerunnings grunnlegger, Sébastien Foucan, som forøvrig viser frem freerunning i de tidlige scener av James Bond-filmen Casino Royale (2006), definerer freerunning som en aktivitet for egenutvikling gjennom å gå egne veier.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Urban Freeflow Team. «Sebastian Foucan interview». Arkivert fra originalen 9. juni 2007. Besøkt 19. juni 2007.  «Arkivert kopi». Archived from the original on 9. juni 2007. Besøkt 11. mars 2010. 
  2. ^ Sébastien Foucan (10. juni 2006). «FREERUNNING». Arkivert fra originalen 23. oktober 2007. Besøkt 22. juni 2007. 

Freerunning videoer[rediger | rediger kilde]