Frederik Ludvig Norden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Frederik Ludvig Norden
Frédéric Louis Norden
Frederic Lewis Norden
Friedrich Ludwig Norden
mm
Frederic Louis Norden.png
Født22. oktober 1708
Danmark Glückstadt i Holstein
Død22. september 1742 (33 år)
ParisRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Sjøoffiser og oppdagelsesreisende
Nasjonalitet DanmarkRediger på Wikidata
Medlem av Royal SocietyRediger på Wikidata
Utmerkelser Fellow of the Royal SocietyRediger på Wikidata

Frederik Ludvig Norden (født 22. oktober 1708 i Glückstadt i hertugdømmet Holstein, død 22. september 1742 i Paris) var en dansk sjøoffiser og oppdagelsesreisende.

Han er også kjent som Frédéric Louis, Frederick, , Friderick, Ludwig, Ludvig og Lewis. Navnet som ble benyttet til utgivelsen av hans berømte Voyage d'Egypte et de Nubie (København 1755), er Frederic Louis Norden. Navnet er ofte forkortet til F.L. Norden.

Plansjer fra Voyage d'Egypte et de Nubie, nedtegnet av Norden 1737–1738 og utgitt posthumt i København 1755, viser at Den store sfinksen i Giza manglet nesa allerede før Napoelons berømte felttog og ekspedisjon kom til Egypt 1798.[1] Kolossalstatuen ble gravd helt fram på 1900-tallet.

Norden reiste i Egypt og kom helt til Sudan i 1737–38 etter anmodning av kong Christian VI. Norden skrev rikelig med notater, observasjoner og skisser av alt han så, inkludert lokale personer, oldegyptiske monumenter, arkitektur, installasjoner, kart osv. Dette ble offentligtgjort i Voyage d'Egypte et de Nubie som ble berømt etter hans død. Deler av verket ble illustrert av Marcus Tuscher.

Han ble medlem av Royal Society i London den 8. januar 1741 som Frederic Lewis Norden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]