Frederik Klem

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Frederik Klem
Frederik Johannes Gottfried (Gottfred) Klem
Født3. oktober 1823
København
Død1. januar 1895 (71 år)
Christiania
BeskjeftigelseFotograf
UtdannelseDet Kongelige Danske Kunstakademi
NasjonalitetDansk-norsk

Frederik Johannes Gottfried (Gottfred) Klem (født 3. oktober 1823 i København, død 1. januar 1895 i Christiania) var en dansk fotograf som virket i Norge, en av pionerene innen portrettfotografiet. Han var student ved Det Kongelige Danske Kunstakademi og gikk samtidig i lære ved Den kongelige Porcelainsfabrik. Han gikk også i lære hos fotograf Jens Petersen i København.

Etter å ha deltatt som sekondløytnant i den første slesvigske krig kom Klem til Frederikshald i Norge til slektningen Ole Rasch. Etter relativt kort tid åpnet han fotoatelier i byen og giftet seg senere med Raschs datter Kirsten Henriette. I 1865 solgte han atelieret og flyttet tilbake til København, hvor han trådte inn som kompanjong med Jens Petersen. Samme år ble han medlem i Den photographiske Forening, Danmarks første fotografiske forening. Men han ble ikke lenge i Danmark, og var tilbake i Norge allerede året etter da han åpnet atelier i Christiania i Universitetsgaten 6. Han overtok samtidig Carl Christian Wischmanns plater.

Klem var med på å stifte Det fotografiske Selskab i Christiania i 1882 og var nestformann i foreningen. Dette var den første organiseringen av norske fotografer.

Frederik Klem drev fotovirksomheten sin frem til 1891 da Gustav Borgen overtok atelieret og drev det videre under navnet Fr. Klems Eftfg.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]