Hopp til innhold

Frederick av Hallum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Frederick av Hallum
Fødtca. 1113Rediger på Wikidata
Hallum
Død5. mars 1175Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseProtestantisk prest Rediger på Wikidata
Embete

Frederick av Hallum (frisisk: Freark fan Hallum, født ca. 1113 i Hallum, død 5. mars 1175) var en premonstratenserprest og kanonisert. Han var grunnlegger av og første abbed i Mariengaarde abbedi i Friesland i Nederland.

Frederik ble prest i sin hjemby etter å ha studert ved katedralskolen ved domkirken i Münster. Han utmerket seg med en stor sjelelig inderlighet og førte et liv i beskjedenhet.[trenger referanse] Etter sin mors død sluttet han seg til premonstratenserne og grunnlag klosteret Mariëngaarde, som blomstret under hans ledelse[trenger referanse]. Han utøvde også en positiv innflytelse på sine omgivelser.[trenger referanse] Han brakte adelen i de nederlandske stater til å bilegge sine tvister og viste seg som en faderskikkelse for de fattige og ulykkelige.[trenger referanse]

Han døde i år 1175 og ble begravet på Mariengaarde.

Etter hans død skjedde det mange mirakler.[trenger referanse] Relikvier av Frederick lå i Hallum inntil 1614, hvoretter de for å unngå å falle i hendene på kalvinister ble overført til klosterkirken i Bonne-Espérance nær Vellereille-les-Brayeux i vallonsk Hainaut, hvor de ble plassert i 1616 eller 1617. De ble overført til Leffe abbedi nær Dinant i 1938.

Kanoniseringen av den hellige Frederik ble formelt ratifisert i 1728.

Han feires hvert år den 4. februar av Premonstratenserordenen og i Utrecht erkebispedømme.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Autoritetsdata