Frederick Cuny

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Frederick Cuny
Født14. november 1944 (73 år)
New Haven
Beskjeftigelse Ingeniør
NasjonalitetUSA
Utmerkelser The MacArthur Fellows Program

Frederick C. Cuny (født 14. november 1944 i New Haven, Connecticut) var en amerikansk spesialist på katastrofehjelp som var aktiv ved mange humanitære prosjekter overalt i verden fra 1969 og til hans forsvinning i Tsjetsjenia i 1995.

I 1952 flyttet Cuny sammen med familien til Texas, da han var 8 år gammel. Han hadde en lidenskap for flyving og håpet lenge på å bli jagerflyger i det amerikanske militæret. Han studerte ingeniørfag ved Texas A & M University, og spesialiserte seg på problemer i utviklingsland, og han studerte urban planlegging ved Universitetet i Houston.

Han klarte ikke kravene som kreves til språk som skulle til for å avansere i militæret, og Cuny kunne derfor ikke bli tatt opp til Officers 'Candidate School, og dermed endte han sin drøm om livet som offiser i militæret. Cuny ble i stedet en dyktig sivilingeniør og han arbeidet på store byggeprosjekter som f.eks. en radar-installasjon ved Dallas-Fort Worth International Airport. Etter hvert ble han misfornøyd med dette arbeidet og han bestemte seg for å brukte sin opplæring innen ingeniørfag med å gjøre humanitært arbeid.

Cuny ble ansatt av organisasjoner som FN og private humanitære stiftelser. Et av Cuny`s overordnede mål var å innføre en radikal omstrukturering av den metoden som systemet angående katastrofehjelp ble drevet på over hele verden. I 1971 grunnla han non-profit organisasjonene Intertect Relief og Reconstruction Corp i Dallas, Texas. Disse organisasjonene tilbød teknisk assistanse og opplæring til frivllige misjoner.

Cuny arbeidet i flere u-land, blant disse var Biafra, Guatemala, Etiopia, Irak, Somalia og Bosnia. Cuny ble utnevnt til en MacArthur Fellow i 1995, men han forsvant før han offisielt kunne motta sin pris. I april 1995, forsvant Cuny sammen med en lege og tolk fra det Røde Kors sin russiske avdeling i Tsjetsjenia. Forsvinningen skjedde mens han forsøkte å forhandle frem en våpenhvile mellom tsjetsjenske separatister og lokale russiske myndigheter i dette området. Tsjetsjenske opprørsgrupper har fått skylden for forsvinningen, men levningene deres er aldri blitt funnet.

Hans utgivelser[rediger | rediger kilde]

  • Famine, Conflict and Response: A Basic Guide
  • Disasters and Development