Frederick Cuny

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Frederick Cuny
Født14. november 1944[1]Rediger på Wikidata
New HavenRediger på Wikidata
Død15. april 1995Rediger på Wikidata (50 år)
Beskjeftigelse IngeniørRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Utmerkelser The MacArthur Fellows ProgramRediger på Wikidata

Frederick C. Cuny (født 14. november 1944 i New Haven, Connecticut) var en amerikansk spesialist på katastrofehjelp som var aktiv ved mange humanitære prosjekter overalt i verden fra 1969 og til hans forsvinning i Tsjetsjenia i 1995.

I 1952 flyttet Cuny sammen med familien til Texas, da han var 8 år gammel. Han hadde en lidenskap for flyving og håpet lenge på å bli jagerflyger i det amerikanske militæret. Han studerte ingeniørfag ved Texas A & M University, og spesialiserte seg på problemer i utviklingsland, og han studerte urban planlegging ved Universitetet i Houston.

Han klarte ikke kravene som kreves til språk som skulle til for å avansere i militæret, og Cuny kunne derfor ikke bli tatt opp til Officers 'Candidate School, og dermed endte han sin drøm om livet som offiser i militæret. Cuny ble i stedet en dyktig sivilingeniør og han arbeidet på store byggeprosjekter som f.eks. en radar-installasjon ved Dallas-Fort Worth International Airport. Etter hvert ble han misfornøyd med dette arbeidet og han bestemte seg for å brukte sin opplæring innen ingeniørfag med å gjøre humanitært arbeid.

Cuny ble ansatt av organisasjoner som FN og private humanitære stiftelser. Et av Cuny`s overordnede mål var å innføre en radikal omstrukturering av den metoden som systemet angående katastrofehjelp ble drevet på over hele verden. I 1971 grunnla han non-profit organisasjonene Intertect Relief og Reconstruction Corp i Dallas, Texas. Disse organisasjonene tilbød teknisk assistanse og opplæring til frivllige misjoner.

Cuny arbeidet i flere u-land, blant disse var Biafra, Guatemala, Etiopia, Irak, Somalia og Bosnia. Cuny ble utnevnt til en MacArthur Fellow i 1995, men han forsvant før han offisielt kunne motta sin pris. I april 1995, forsvant Cuny sammen med en lege og tolk fra det Røde Kors sin russiske avdeling i Tsjetsjenia. Forsvinningen skjedde mens han forsøkte å forhandle frem en våpenhvile mellom tsjetsjenske separatister og lokale russiske myndigheter i dette området. Tsjetsjenske opprørsgrupper har fått skylden for forsvinningen, men levningene deres er aldri blitt funnet.

Hans utgivelser[rediger | rediger kilde]

  • Famine, Conflict and Response: A Basic Guide
  • Disasters and Development

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Social Networks and Archival Context, 9. okt. 2017, Fred Cuny, w6jz4gpq