Franz Anton von Sporck

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Franz Anton von Sporck
Peter Johannes Brandl 001.jpg
Født9. mars 1662
Lysá nad Labem
Død30. mars 1738 (76 år)
Lysá nad Labem
Far Johann von Sporck
Beskjeftigelse Skribent
Nasjonalitet Böhmen

Franz Anton Reichsgraf von Sporck (tysk: Franz Anton Reichsgraf von Sporck, tsjekkisk: František Antonín hrabě Špork; født 9. mars 1662 i Lysá nad Labem eller Heřmanův Městec; død 30. mars 1738 i Lysá nad Labem) var en betydelig mesén og forlegger fra Böhmen.

Sporck var svært musikkinteressert. Under et besøk i Versailles i 1682 ble han kjent med valthornet og tilbake i Böhmen arbeidet han for å utbre kjennskapet til dette instrumentet. Snart produserte instrumentbyggere i Nürnberg valthorn. Han finansierte lenge en permanent operascene med et ensemble som overveiende besto av italienske musikere. Flere av Antonio Vivaldis operaer ble uroppført av dette ensemblet, eksempelvis Argippo.

Greven var liberal og åpen sjel, og søkte sine senere år til Leipzig, den gang et fritt sted kjent for sine litterater og et offentlig musikkliv. Picander åpnet sin første diktsamling (1725) med en ode til Sporck. Med de vennskapsbånd som her ble knyttet er det rimelig å anta at Sporck var en gjest i huset til Johann Sebastian Bach og at den gjensidige sympatien gav opphav til komposisjoner tilpasset grevens smak. I det autografe partituret til Messe i h-molls «Sanctus» skrev Bach at enkeltstemmene var «in Böhmen bey Graff Sporck», noe som tyder på at Sporck ikke hadde returnert dem slik at nye måtte kopieres. Også Lutherske messer, fire eksisterende kantater som Bach utstyrte med latinske messetekster, settes i sammenheng med Sporck.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Daniel E. Freeman: The Opera Theater of Count Franz Anton von Sporck in Prague. Stuyvesant, New York, 1992.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]