Hopp til innhold

Fransk-canadiere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fordeling av andelen fransk-kanadier over Canada.

Fransk-canadiere eller fransk-kanadiere,[1]fransk omtales de som Canadiens français, hunkjønnsform Canadiennes françaises,[2] er en etnisk gruppe i Canada som sporer sine aner til franske kolonister som slo seg ned i Frankrikes koloni Canada (Ny-Frankrike), det som i dag er provinsen provinsen Quebec, i løpet av 1600- og 1700-tallet. En del utenfor Quebec bruker betegnelsen i en samtidig sammenheng for å henvise til frankstalende canadiere/kanadiere. For samtidige quebecere har begrepet blitt erstattet av «québécois»[3] (eller «quebecere» siden den stille revolusjonen (Révolution tranquille) i 1960-årene.

I løpet av 1600-tallet bosatte franske nybyggere seg hovedsakelig fra vest og nord i franske Canada.[4] Det er fra dem den fransk-kanadiske etnisiteten ble født. I løpet av 1600- til 1700-tallet ekspanderte fransk-kanadiere seg over hele Nord-Amerika og bosatte seg i forskjellige regioner, byer og tettsteder.[5] Som et resultat kan folk av fransk-kanadisk avstamning bli funnet over hele Nord-Amerika. Mellom 1840 og 1930 emigrerte mange franske kanadiere til New England i USA, en begivenhet kjent som Grande Hémorragie.[6] Denne store utvandringen ut av Quebec skjedde i perioden mellom 1840 og den store depresjonen på 1930-tallet.[7]

Med unntak av akadierne som har en egen historie, har de fleste fransk-canadierne sitt opphav fra bønder fra Frankrike som koloniserte området som nå er Quebec i Canadas kolonitid som startet 1600-tallet. Fransktalende innbyggerefinnes over hele Canada. Seks millioner av Canadas franskspråklige befolkning bor i provinsen Quebec hvor de utgjør majoritetsgruppen, mens en million er spredt over resten av Canada. De fleste av disse bor i Ontario og i Nouveau-Brunswick (New Brunswick, i begge tilfellene på grensen mot Québec, men det bor også mindre grupper i de andre provinsene. Blant de mest kjente språkøyene er bydelen Saint-Boniface i Winnipeg/Manitoba og Chéticamp-området i Nova Scotia.

Omtrent 31 % av Canadas innbyggere er franskspråklige og 25 % er av fransk-canadisk opphav. Ikke alle fransktalende er av fransk avstamning, spesielt i dagens Quebec, og ikke alle personer med fransk-kanadisk arv er utelukkende eller primært fransktalende.[8]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «franskcanadier», NAOB. Sitat: «variant franskkanadier»
  2. ^ «Canadien français, Canadienne française», Vitrine linguistique
  3. ^ «Quebecois», Merriam-Webster
  4. ^ Marquis, G.E.; Allen, Louis (24. ferbuar 2017): «The French Canadians in the Province of Quebec», The Annals of the American Academy of Political and Social Science, 107, Social and Economic Conditions in The Dominion of Canada (mai 1923), s. 7–12.
  5. ^ Gentilcore, R. Louis (januar 1987): Historical Atlas of Canada: The land transformed, 1800–1891. University of Toronto Press. ISBN 0802034470.
  6. ^ «French Canadian Emigration to the United States, 1840–1930», Marianopolis College.
  7. ^ Bélanger, Damien-Claude (23. august 2000): «French Canadian Emigration to the United States, 1840–1930», Québec History, Claude Bélanger, Marianopolis College. Arkivert fra originalen 25. januar 2007.
  8. ^ World Directory of Minorities and Indigenous Peoples - Canada : French Canadians, The UN Refgee Agency, Refworld

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]