Frans Vormordsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Superintendent Frans Vermordsens slitte gravmæle i Lund Domkirkes krypt.

Frans Vormordsen (født 1491 i Amsterdam, død 19. november 1551) var en dansk luthersk reformator og superintendent i Lund 15371551.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Frans Vormordsen ble født i Holland, trolig i Amsterdam. Som munk ved karmelitterklostret i Helsingør flyttet han i 1519 til København for å bli lærer. Han deltok, med et visst besvær, i arbeidet med å oversette Bibelen til dansk.

Etter en konflikt med kanikkerkollegiet i København begav han seg til Malmø, der reformasjonen var mer fremstreden. Erkebiskop Aage Jepsen Sparre trodde at han var mindre radikal enn reformatorene Claus Mortensen og Hans Spandemager, så han fikk tillatelse til å preke i Malmø. Snart ble han ikke lenger kalt munk men predikant, og han ble også lærer ved det nyinnrettede læreverket.

Etter kong Fredrik Is død i april 1533 ble konflikten mellom katolikker og protestanter forverret til full borgerkrig, den såkalte Grevefeiden, som pågikk i to år. Ved krigens slutt i 1536 hadde reformasjonens tilhengere seiret. Erkebiskop Torbern Bille ble satt i fengsel.

Superintendent i Lund[rediger | rediger kilde]

Frans Vormordsen ble superintendent i Lunds stift (og overtok dermed etter den siste katolske erkebiskop). I 1537 gav han ut Luthers lille katekisme, og i 1539 en utførlig gudstjenstehåndbok. En av de mange vanskeligheter han ble stilt overfor var å få almuen til å lønne prester og klokkere. Han reiste rundt i stiftet og forhandlet frem avtaler mellom prester og sognerepresentanter.

Etterhvet klarte han i større utstrekning å forbedre de kirkelige forhold for den nye trosretning, selv om han lenge møtte stor motstand fra medlemmene av domkapittelet i Lund.

Han døde i 1551 og ble begravd i domkirken i Lund.

Kilder[rediger | rediger kilde]