Frankrikes herrelandslag i håndball

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Frankrike
L'équipe de France
Frankrike
Stiftet1941
Nettsidehttps://www.ffhandball.fr
Idrettsgren(er)Herrehåndball
KallenavnLes Bleus
Flest målJérôme Fernandez (1452)
LandFrankrike
Administrasjon
HovedtrenerGuillaume Gille
Ass. trenerÉrick Mathé Olivier Maurelli
Hjemmedrakt
Bortedrakt

Frankrikes herrelandslag i håndball er landets landslag i herrehåndball og representerer Frankrike i internasjonale kamper.

Håndballen kom til Frankrike1930-tallet, og Frankrikes håndballforbund ble stiftet i 1941 i Metz.

Det er det første håndballaget som har hatt alle tre titlene to ganger (det danske kvinnelaget hadde også alle tre i 1997), og det eneste landslaget i sin idrett som har seks verdenstitler og totalt elleve medaljer ved verdenshåndball for menn. Med totalt fem medaljer, inkludert tre gull i 2008, 2012 og 2021, er Frankrike også det mest suksessrike håndballlaget ved sommer-OL. Fra august 2021 er de forsvarende olympiske mestere.

Frankrike vant verdensmesterskapet igjen i 2001 som ble arrangert i Frankrike. Under både kvartfinalen og finalen, mot henholdsvis Tyskland og Sverige var de ett mål bak inntil noen få sekunder før kampslutt, men scoret et sent mål og vant til slutt på overtid med tre måls margin. Denne store karakterstyrken var årsaken til deres nye kallenavn: les Costauds (den sterke eller den tøffe). Fem medlemmer av les Costauds hadde allerede blitt verdensmestere i 1995 med les Barjots: Jackson Richardson, Grégory Anquetil, Patrick Cazal, og keeperne Bruno Martini og Christian Gaudin.

Laget endte på tredjeplass i verdensmesterskapet i 2003. I OL 2004 endte laget på 5. plass. Selv om de vant sine fem kamper i den innledende runden, tapte laget mot et aldrende russisk lag ledet av den 42 år gamle målvakten Andrey Lavrov i kvartfinalen (24–26).

I verdensmesterskapet i 2005 endte Frankrike på tredjeplass igjen. Dette var den siste internasjonale konkurransen som ble spilt av Jackson Richardson, en veteran fra førstelaget les Bronzés. Pensjoneringen av stjernen deres betydde for det franske laget den endelige overgangen mellom de tidlige suksessene og den nye generasjonen spillere.

I 2006 vant Frankrike for første gang EM, en konkurranse der de aldri hadde vunnet en medalje før da. I finalen overveldet de Spania, de regjerende verdensmesterne (31–23), som de hadde tapt åpningskampen mot i den innledende runden.

I 2008 endte Frankrike på tredjeplass i EM. De var ubeseiret frem til semifinalen, som de tapte for Kroatia.

Frankrike vant gullmedaljen i Beijing-OL. De franske spillerne valgte å kalle seg Les Experts, som er den franske tittelen for TV-programmet CSI i Frankrike. Laget vant gullmedaljen i håndballturneringen 2008 i Beijing, og beseiret underdogs Island i finalen (28–23). Thierry Omeyer, Daniel Narcisse og Bertrand Gille ble stemt inn i turneringens All Star-team.

Frankrike vant verdensmesterskapet igjen i 2009 ved verdensmesterskapet i 2009, arrangert av Kroatia, mot arrangørlandet, og den europeiske tittelen i 2010 i Østerrike, nok en gang mot Kroatia. Som et resultat ble de det første herrelaget som hadde de tre store titlene i sporten (olympisk tittel, verdenstittel og europeisk tittel) samtidig (Danmarks kvinnelandslag i håndball hadde alle tre titlene i 1997). Det ble også det tredje laget som har vunnet alle tre titlene noensinne, de to andre var Tyskland og Russland.

Kjente spillere[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]