Frankfurtbørsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Frankfurt-børsen)
Hopp til navigering Hopp til søk
Frankfurt-børsen
Frankfurt-børsen

Frankfurt-børsen (Frankfurter Wertpapierbörse) er den største børsen i Tyskland, og også en av de største i verden. Den har sete i Frankfurt am Main og eies av Deutsche Börse AG. I 2004 hadde børsen en omsetning på omkring 3,3 billioner (3 300 milliarder) euro. Den viktigste aksjeindeksen er DAX.

Historie[rediger | rediger kilde]

Børsens opprinnelse går tilbake til det 9. århundre, da keiser Ludwig den tyske av det tysk-romerske rike gav Frankfurt privilegium til å holde en årlig høstmesse. Gjennom keiser Ludwig IVs utvidelse av privilegiet til også å omfatte en vårmesse i 1330 ble Frankfurt et viktig sentrum for vare- og pengehandel.

Frankfurt-børsen

Ettersom hvert territorium i det tysk-romerske rike i middelalderen hadde sin egen valuta, ble det betalt med de forskjelligste typer valutaer under messene i Frankfurt. Den uoversiktlige betalingssituasjonen gjorde pengevesenet i Frankfurt vanskelig, og bidro til å fremme bedrageri. For å gjøre noe med dette vedtok en rekke kjøpmenn i 1585 enhetlige vekslingskurser. Denne begivenheten regnes som grunnleggelsen av Frankfurt-børsen.

For å oppdatere kursene møttes kjøpmennene regelmessig, og betegnelsen «børs» for denne forsamlingen kjennes i skriftlige kilder allerede fra 1605. I begynnelsen ble møtene holdt på plassen foran det romerske rådhuset i Frankfurt. Fra 1694/95 ble byens største bygning, Großer Braunfels, tatt i bruk som handelslokale. I 1625 utkom den første offisielle kursseddelen, som inneholdt gjennomsnittskursene for tolv valutaer. Den eldste bevarte kursseddelen stammer fra 1721 og inneholder 16 valutaer.

I 1681 grunnla bystaten Frankfurt en offisiell børsforvaltning. Det ble gitt tillatelse til handel med valuta og veksler. Handelen med skyldbrev og lån som begynte fra slutten av 1600-tallet, gjorde børsvirksomheten åpen også for privatpersoner.

I 1808 ble den 223 år gamle børsen en del av det nygrunnlagte Handelskammeret, og dermed en offentlig-rettslig institusjon.

Ikke minst takket være den kjente Frankfurt-familien Rothschild, som var ledende bankierer for de europeiske fyrstehus, utviklet Frankfurt seg til en verdensbørs ved siden av London og Paris. I 1843 ble en børsbygning (i dag kalt Alte Börse) tegnet av Friedrich Peipers oppført i nærheten av Frankfurter Paulskirche.

I 1879 ble en ny bygning, Neue Börse, tegnet av Heinrich Burnitz og Oskar Sommer, åpnet.

Til tross for aksjenes økte betydning som følge av den industrielle revolusjon var Frankfurt-børsens tyngdepunkt lenge handel med obligasjoner.

Under nasjonalsosialismen ble fri handel avskaffet, og dermed i realiteten børsvesenet. Børsen ble gjenåpnet etter krigen, og etablerte seg i løpet av 1950-tallet igjen som en av verdens ledende børser.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]