Francesco Patrizi da Cherso

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Francesco Patrizi da Cherso
Født25. apr. 1529Rediger på Wikidata
Cres (town)
Død6. feb. 1597[1][2]Rediger på Wikidata (67 år)
Roma
BeskjeftigelseFilosof, oversetter, lyriker, universitetslærer, science fiction-forfatter Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversitetet i Padova
NasjonalitetRepublikken Venezia
Medlem avAccademia della Crusca

Francesco Patrizi da Cherso (1529–1597) var en venetiansk renessansetenker av kroatisk opphav.

Etter noen omflakkende år, bl.a. med studier på ulike læresteder i Europa, ble Patrizi i 1547 immatrikulert ved universitetet i Padova. Hensikten var å studere medisin, men han var snart i gang med å studere aristotelisk filosofi. Allerede i studietida ble han platoniker og var resten av livet en skarp kritiker av aristotelismen.

I sitt viktigste filosofiverk, Nova de universis philosophia (Ferrara 1591, «den nye universelle filosofien»), argumenterte han mot aristotelisme og skolastikk, og søkte å bekrefte platonismen. Inkvisisjonen forbød verket, og en alvorlig konflikt med kirkemyndighetene formørket Patrizis siste leveår.

Patrizi var en av de siste renessansehumanismene. En omfattende utdanning gjorde at han kunne bidra på mange områder, som humanisme, filosofi, historisk teori, krigsvitenskap, poesi og litteraturkritikk. Han undersøkte kritisk etablerte sannheter og foreslo egne alternativer. Spesielt ønsket han å erstatte den framherskende aristoteliske naturfilosofien med sin egen modell, en systematisk framstilling av naturen innen en metodologisk og metafysisk kontekst. Han kan derfor ses på som en foregangsskikkelse for tenkere som Galileo, Descartes og Leibniz.

I tidlig moderne tid fikk Patrizis naturfilosofi betydelig oppmerksomhet til tross for kirkas fordømmelse, men han ble likevel en outsider.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Vegetti Catalog of Fantastic Literature, oppført som Francesco Patrizi Da Cherso, Vegetti Catalog of Fantastic Literature NILF ID 21337[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Dizionario Biografico degli Italiani, oppført som Francesco PATRIZI, Dizionario biografico degli italiani francesco-patrizi, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]