Francesco Canova da Milano

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Francesco Canova da Milano

Francesco Canova da Milano (Francesco da Milano, også kjent som Il divino, Francseco da Parigi, etc.; født 18. august 1497 i Monza ved Milano, død 15. april 1543 i Milano) var en italiensk renessansekomponist og -luttenist.

Liv[rediger | rediger kilde]

Francesco da Milano var sønn av musikeren Benedetto Canova i Monza ved Milano. Luttspilleren Giovanno Testagrossa (1470–1530) ved Beatrice og Isabelle d'Estes hoff i Mantova hadde oppsyn med Francescos musikalske utdanning. I 1519 gikk Francesco i tjeneste hos pave Leo X. Sannsynligvis var han i Roma også under Hadrian VI og Clemens VIIs regjeringstid. Sent på 1520-tallet vendte han tilbake til Nord-Italia; det kan belegges at han var i Piacenza i 1528, og i 1530 var han domorganist i Milano. Innen 1535 var han tilbake i Roma som luttenist og bratsjist hos kardinal Ippolito de' Medici og som lærer hos pave Paul IIIs nevø, Ottavio Farnese. I 1538 ledsaget Canova paven under et møte med keiser Karl V av Det tysk-romerske rike og kong Frans I av Frankrike i Nice.

Francesco da Milano døde 46 år gammel den 15. april 1543. Faren reiste en gravstein over sønnen i kirken Santa Maria della Scala i Milano.

Verk[rediger | rediger kilde]

Francesco da Milano komponerte stort sett for renessanselutt i de beslektede musikkformene Ricercar og Fantasi. Komposisjonene hans er kontrapunktiske og de viser en underliggende påvirkning fra motetteformen. Verkene er overlevert i over 40 ulike tabulaturer som ble trykt i Italia, Frankrike, Tyskland, Spania, Sveits og Nederlandene mellom 1536 og 1603. I tillegg kommer 25 ulike manuskripter, også funnet over hele Europa. På grunn av sitt uforlignelige spill fikk han allerede i sin levetid tilnavnet il Divino («den guddommelige», en epitaf han deler med Michelangelo Buonarotti. Lucas Guarico, astrologen til Francescos mesén pave Paul III, holdt ham for å være «den viktigste og mest betydelige musiker av alle, [...] bedre enn Orpheus og Apollon når han spilte lutt eller et annet instrument.»

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Francesco Da Milano, Fantasien und Ricercar, H. Ruhe, R. Evers, Moeck;
  • Francesco Da Milano, Opere Complete per Liuto, R. Chiesa, Editioni Suvini Zerboni-Mailand

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]