Francesco Canova da Milano

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Francesco Canova da Milano

Francesco Canova da Milano (Francesco da Milano, også kjent som Il divino, Francseco da Parigi, etc.; født 18. august 1497 i Monza ved Milano, død 15. april 1543 i Milano) var en italiensk renessansekomponist og -luttenist.

Liv[rediger | rediger kilde]

Francesco da Milano var sønn av musikeren Benedetto Canova i Monza ved Milano. Luttspilleren Giovanno Testagrossa (1470–1530) ved Beatrice og Isabelle d'Estes hoff i Mantova hadde oppsyn med Francescos musikalske utdanning. I 1519 gikk Francesco i tjeneste hos pave Leo X. Sannsynligvis var han i Roma også under Hadrian VI og Clemens VIIs regjeringstid. Sent på 1520-tallet vendte han tilbake til Nord-Italia; det kan belegges at han var i Piacenza i 1528, og i 1530 var han domorganist i Milano. Innen 1535 var han tilbake i Roma som luttenist og bratsjist hos kardinal Ippolito de' Medici og som lærer hos pave Paul IIIs nevø, Ottavio Farnese. I 1538 ledsaget Canova paven under et møte med keiser Karl V av Det tysk-romerske rike og kong Frans I av Frankrike i Nice.

Francesco da Milano døde 46 år gammel den 15. april 1543. Faren reiste en gravstein over sønnen i kirken Santa Maria della Scala i Milano.

Verk[rediger | rediger kilde]

Francesco da Milano komponerte stort sett for renessanselutt i de beslektede musikkformene Ricercar og Fantasi. Komposisjonene hans er kontrapunktiske og de viser en underliggende påvirkning fra motetteformen. Verkene er overlevert i over 40 ulike tabulaturer som ble trykt i Italia, Frankrike, Tyskland, Spania, Sveits og Nederlandene mellom 1536 og 1603. I tillegg kommer 25 ulike manuskripter, også funnet over hele Europa. På grunn av sitt uforlignelige spill fikk han allerede i sin levetid tilnavnet il Divino («den guddommelige», en epitaf han deler med Michelangelo Buonarotti. Lucas Guarico, astrologen til Francescos mesén pave Paul III, holdt ham for å være «den viktigste og mest betydelige musiker av alle, [...] bedre enn Orpheus og Apollon når han spilte lutt eller et annet instrument.»

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Francesco Da Milano, Fantasien und Ricercar, H. Ruhe, R. Evers, Moeck;
  • Francesco Da Milano, Opere Complete per Liuto, R. Chiesa, Editioni Suvini Zerboni-Mailand

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]