Fraa By og Bygd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Fraa By og Bygd var ei nynorsk tidsskrift som kom ut fra 1870 til 1879. Tidsskriftet kom ut i Bergen, og var et av de første i sitt slag redigert på nynorsk.

Henrik Krohn var hovedmannen bak tidsskriftet. Han drev gjennom at Vestmannalaget skulle gi ut et tidsskrift. Første heftet av Fraa By og Bygd er innbundet i prydbind med gull og i de norske fargene hadde Krohn med seg til Ole Bull 17. mai 1870 da vestmennene hilste Bull velkommen hjem fra amerikaferd. Krohn var redaktør de fem første årgangene. Han skrev både dikt og om naturvitenskapelige tema, i tillegg til den faste oversiktartikkelen Ute og heima. Blant dem som leverte tekster til bladet var Kristofer Janson, Aasmund Olavsson Vinje, Arne Garborg, John Klæboe, Andreas Austlid, Hans Mo og Marius Nygaard.

Hagbard E. Berner ville gjerne ha Fraa By og Bygd til blad for Det Norske Samlaget, men styremedlemmene Olaus Fjørtoft og Hans Jacob Horst ville ikke ha noe samarbeid med Vestmannalaget. Dessuten vurderte Samlaget å lage et eget blad.

De siste fem årene var Fraa By og Bygd et månedstidsskrift. I disse årene var formannen i Vestmannalaget også redaktør. I rekkefølge var det Olav Lofthus (6. årgangen), Hans Mo (7.-9. årg.) og Ed. G Johannessen (den tiende og siste årgangen).

Henrik Krohn var drivkraften bak tidsskriftet i alle år, så da han døde i 1879 gikk Fraa By og Bygd inn. Tallet på abonnementer var i alle år lavt.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Norsk Allkunnebok, IV. Bandet. 1952.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]