Fröken Liwin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fröken Liwin
Forfatter(e)Marika Stiernstedt
Utgitt1927
Sider344

Fröken Liwin er en svensk roman av Marika Stiernstedt. Da boken kom ut i 1925 vakte den veldig stor oppmerksomhet og ble en av hennes største salgssuksesser både i Sverige og i andre land.

Handling[rediger | rediger kilde]

Fröken Liwin er en ung kvinne av den øvre middelklassen som kommer i ulykken (blir gravid). Før graviditeten vises, flytter hun fra småbyen til Stockholm under påskudd av å ta en utdannelse. Hun innlosjerer seg hos en jordmor og viser seg ikke ute før hun er forløst. Det hatede barnet hentes av en englemakerske, og fröken Liwin er endelig befridd. Men tvert imot hva hun har forestilt seg, begynner en vanskelig tid; barnet er stadig nærværende i hennes tanker. Hun plages svært og utsetter sine omgivelser for nykkefulle humørsvigninger. Etter 15 år beslutter hun seg for å forsøke å finne barnet, som viser seg å være i live og er fosterbarn i en familie. Hun bruker sin rett som mor til å ta barnet tilbake. Men barnet har slått rot hos sin fosterfamilie og kan ikke finne seg tilrette hos fröken Liwin. En tid etter at barnet vender tilbake til sine fosterforeldre blir fröken Liwin dødelig syk og kaller til seg sin datter som sitter hos henne til hun er død. Når man siden åpner testamentet hennes har hun bestemt at det som tidigere hadde vært hemmelig skulle offentliggjøres. I alle de største avisene i Stockholm skal det i hennes dødsannonse avsluttes med ordene; Etterlater uendelig elsket datter. Marika Stiernstedt fordømmer et samfunn som behandler sine kvinner på denne måten.

Boken gjorde et veldig sterkt inntrykk på sine lesere. Mange har siden antatt at fortellingen bygger på Marika Stiernstedts egne erfaringer.