Forventet levealder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kart som viser forventet levealder i verdens land (klikk på bildet for forklaring)

Forventet levealder er gjennomsnittlig levealder til alle personer i et geografisk område eller ei folkegruppe. Det forutsettes at dødeligheten som funksjon av alder blir fryst til årets. Man regner ut middellevealderen ved å summere alderen for alle som dør i løpet av et år, og dele tallet på antall døde. I Norge er eksempelvis forventet levealder 83,19 år.[1]

Begrepet kan brukes om alt fra trær til insekter og hunder, men det brukes oftest om mennesker i bestemte geografiske områder eller folkegruppe.

Kjønnsforskjeller[rediger | rediger kilde]

Sammenligning av mannlig og kvinnelig forventet levetid for land og territorier, data fra CIA Factbook 2011

Det er forskjeller på forventet levealder for menn og kvinner, og gjennomsnittlig går dette i kvinners favør.[2] I Norge er forventet levealder 81,48 år for menn, og 84,89 år for kvinner.[1] For mindre utviklede land er forventet levealder likere enn for mer utviklede land. Årsaken til dette menes å være at det moderne helsevesenet har til en stor grad redusert risiko ved fødsel, men også at når man gikk fra jordbruksamfunnet ble arbeidet forskjellig fordelt.

Tradisjonelle argumenter pleier å gå ut på sosiale forskjeller: historisk sett, har menn generelt forbrukt mer rusmidler enn kvinner i de fleste samfunn, og er mer sannsynlig å dø av mange tilhørende sykdommer som lungekreft, tuberkulose og skrumplever. Menn har også mer sannsynlighet for å dø av skader, enten utilsiktet (for eksempel yrkes- eller bilulykker, eller ved krig) eller tilsiktet (selvmord).[3] Menn har generelt sett mer sannsynlighet for å dø fra de fleste av de viktigste årsakene til dødsfall (noen allerede nevnt ovenfor) enn kvinner. Noen av disse i USA inkluderer: kreft i luftveiene, trafikkulykker, selvmord, skrumplever, emfysem, og hjertesykdomer[4] Forskjellene her er langt større enn den kvinnelige dødeligheten av spesifikke plager som rammer kvinner, eksempelvis brystkreft og livmorhalskreft. I tillegg kommer plager som spesifikt rammer menn, slik som prostatakreft og testikkelkreft.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Døde». SSB. Besøkt 22. juli 2021. 
  2. ^ The World Factbook (CIA): Forventet levealder i forskjellige land Arkivert 28. mai 2014 hos Wayback Machine.
  3. ^ Verdens helseorganisasjon (2004). "Annex Table 2: Deaths by cause, sex and mortality stratum in WHO regions, estimates for 2002" (PDF). The world health report 2004 - changing history. Hentet 02.02.2014
  4. ^  Santrock, John (2007). Life Expectancy. A Topical Approach to: Life-Span Development(s. 128-132). New York, New York: The McGraw-Hill Companies, Inc.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wiki letter w.svgDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.