Forventet levealder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kart som viser forventet levealder i verdens land (klikk på bildet for forklaring)

Forventet levealder ved fødsel er den forventede gjennomsnittlige levealderen til et nyfødt medlem av en befolkning. Forventet levealder beregnes vanligvis for et bestemt år; det forutsettes da at dødeligheten som funksjon av alder forblir slik den var det året. Selv om dette er lite sannsynlig, så er forventet levealder nyttig for å sammenligne forholdene i forskjellige geografiske områder, forskjellige folkegrupper og/eller forskjellige år[1]. Siden forventet levealder beregnes utfra dødelighetrater, er den uavhengig av aldersstrukturen til den aktuelle befolkningen. I Norge var eksempelvis forventet levealder 83,19 år i år 2020.[2]

Begrepet kan brukes om alt fra trær til insekter og hunder, men det brukes oftest om mennesker i bestemte geografiske områder eller folkegruppe.

Kjønnsforskjeller[rediger | rediger kilde]

Sammenligning av mannlig og kvinnelig forventet levetid for land og territorier, data fra CIA Factbook 2011

Det er forskjeller på forventet levealder for menn og kvinner, og gjennomsnittlig går dette i kvinners favør.[3] I Norge var forventet levealder 81,48 år for menn, og 84,89 år for kvinner i år 2020.[2] For mindre utviklede land er forventet levealder likere enn for mer utviklede land. Årsaken til dette menes å være at det moderne helsevesenet har til en stor grad redusert risiko ved fødsel, men også at når man gikk fra jordbruksamfunnet ble arbeidet forskjellig fordelt.

Tradisjonelle argumenter pleier å gå ut på sosiale forskjeller: historisk sett, har menn generelt forbrukt mer rusmidler enn kvinner i de fleste samfunn, og er mer sannsynlig å dø av mange tilhørende sykdommer som lungekreft, tuberkulose og skrumplever. Menn har også mer sannsynlighet for å dø av skader, enten utilsiktet (for eksempel yrkes- eller bilulykker, eller ved krig) eller tilsiktet (selvmord).[4] Menn har generelt sett mer sannsynlighet for å dø fra de fleste av de viktigste årsakene til dødsfall (noen allerede nevnt ovenfor) enn kvinner. Noen av disse i USA inkluderer: kreft i luftveiene, trafikkulykker, selvmord, skrumplever, emfysem, og hjertesykdomer[5] Forskjellene her er langt større enn den kvinnelige dødeligheten av spesifikke plager som rammer kvinner, eksempelvis brystkreft og livmorhalskreft. I tillegg kommer plager som spesifikt rammer menn, slik som prostatakreft og testikkelkreft.

Data fra Eurostat:[6]


Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Folkehelserapporten: Forventet levealder i Norge». FHI. 08.07.2021. Besøkt 2. september 2023. 
  2. ^ a b «Døde». SSB. Besøkt 22. juli 2021. 
  3. ^ The World Factbook (CIA): Forventet levealder i forskjellige land Arkivert 28. mai 2014 hos Wayback Machine.
  4. ^ Verdens helseorganisasjon (2004). "Annex Table 2: Deaths by cause, sex and mortality stratum in WHO regions, estimates for 2002" (PDF). The world health report 2004 - changing history. Hentet 02.02.2014
  5. ^  Santrock, John (2007). Life Expectancy. A Topical Approach to: Life-Span Development(s. 128-132). New York, New York: The McGraw-Hill Companies, Inc.
  6. ^ https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/TPS00205__custom_5516283/default/table?lang=en

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]