Forventet levealder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kart som viser forventet levealder i verdens land (klikk på bildet for forklaring)

Forventet levealder er gjennomsnittlig levealder til alle personer i et geografisk område eller ei folkegruppe. Det forutsettes at dødeligheten som funksjon av alder blir fryst til årets. Man regner ut middellevealderen ved å summere alderen for alle som dør i løpet av et år, og dele tallet på antall døde. I Norge er eksempelvis forventet levealder 82,75 år .[1]

Begrepet kan brukes om alt fra trær til insekter og hunder, men det brukes oftest om mennesker i bestemte geografiske områder eller folkegruppe.

Kjønnsforskjeller[rediger | rediger kilde]

Sammenligning av mannlig og kvinnelig forventet levetid for land og territorier, data fra CIA Factbook 2011

Blant mennesket er det forskjeller på forventet levealder for menn og kvinner, og gjennomsnittlig går dette i kvinners favør.[2] I Norge er forventet levealder for menn 81 og for kvinner 84,5.[1] For mindre utviklede land er forventet levealder likere enn for mer utviklede land, årsaken til dette menes å være at det moderne helsevesenet har til en stor grad redusert risiko ved fødsel, men også at når man gikk fra jordbruksamfunnet ble arbeidet forskjellig fordelt.

Tradisjonelle argumenter pleier å gå ut på sosiale forskjeller: historisk sett, har menn generelt forbrukt mer tobakk, alkohol og narkotika enn kvinner i de fleste samfunn, og er mer sannsynlig å dø av mange tilhørende sykdommer som lungekreft, tuberkulose og skrumplever. Menn har også mer sannsynlighet for å dø av skader, enten utilsiktet (for eksempel yrkes- eller bilulykker, eller ved krig) eller tilsiktet (selvmord).[3] Menn har generelt sett mer sannsynlighet for å dø fra de fleste av de viktigste årsakene til dødsfall (noen allerede nevnt ovenfor) enn kvinner. Noen av disse i USA inkluderer: kreft i luftveiene, trafikkulykker, selvmord, skrumplever, emfysem, og hjertesykdomer[4] Forskjellene her er langt større enn den kvinnelige dødeligheten av spesifikke plager som rammer kvinner, eksempelvis brystkreft og livmorhalskreft. I tillegg kommer plager som spesifikt rammer menn, slik som prostatakreft og testikkelkreft.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b SSB: Forventet levealder i Norge
  2. ^ The World Factbook (CIA): Forventet levealder i forskjellige land
  3. ^ Verdens helseorganisasjon (2004). "Annex Table 2: Deaths by cause, sex and mortality stratum in WHO regions, estimates for 2002" (PDF). The world health report 2004 - changing history. Hentet 02.02.2014
  4. ^  Santrock, John (2007). Life Expectancy. A Topical Approach to: Life-Span Development(s. 128-132). New York, New York: The McGraw-Hill Companies, Inc.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.