Forvaltningsforbund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Et forvaltningsforbund (tysk: Gemeindeverwaltungsverband) er i Tyskland en frivillig interkommunal sammenslutning av to eller flere kommuner innenfor samme Landkreis, som delegerer ulike oppgaver til hverandre. Eksempelvis kan forvaltningen bli slått sammen for å spare penger. Borgere som bor i en slik medlemskommune vil i noen tilfeller kunne motta sine selvangivelser fra forvaltningsforbundet, i stedet for fra det lokale rådhuset. Et forvaltningsforbund er et offentlig organ som ledes av en forbundsforstander (Verbandsvorsitzender). Det er imidlertid ingen politisk beslutningsmyndighet, og de enkelte medlemskommunene beholder sin juridiske selvstendighet.

Forvaltningsforbund finnes blant annet i delstatene Baden-Württemberg, Sachsen og Sachsen-Anhalt. I den sistnevnte kalles de forvaltningsfellesskap (Verwaltungsgemeinschaft), men må ikke forveksles med forvaltningsfellesskap i andre delstater.

I Baden-Württemberg finnes også interkommunale samarbeidsstrukturer som blir kalt avtalefestede forvaltningsfellesskap (Vereinbarte Verwaltungsgemeinschaft). I disse tilfellene utføres oppgavene av en enkelt by eller landkommune. Fellesskapet har ingen juridisk person, og oppgavenes omfang bestemmes av § 61 i kommunallovgivningen i Baden-Württemberg.