Hopp til innhold

Forvaltningsfellesskap

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Forvaltningsfellesskap (tysk: Verwaltungsgemeinschaften) er innenfor tysk lovgivning navnet på en administrativ samordning mellom kommuner i de tyske delstatene Baden-Württemberg (hvor det kalles Vereinbarte Verwaltungsgemeinschaft), Bayern, Sachsen, Schleswig-Holstein, Sachsen-Anhalt og Thüringen.

Et forvaltningsfellesskap består av flere tilgrensende kommuner innenfor samme krets (Landkreis), med egne politiske representanter og et eget overhode som tidvis bærer tittelen «borgermester» (Bürgermeister). I Fristaten Bayern bærer en av borgermestrene i medlemskommunene tittelen «formann av fellesskapet» (Gemeinschaftsvorsitzender). I Baden-Württemberg blir denne oppgaven tildelt en borgermester innenfor en av kommunene, mens det i Thüringen finnes forvaltningsfellesskap med både en felles borgermester og med en borgermester innenfor en av kommunene.

Forvaltningsfellesskapets oppgaver omfatter blant annet planlegging av bruken av landarealer, sanitære forhold, pengetransaksjoner og ansvaret for kirkegårder og brannvesen. Oppgavene kan også omfatte finansiering av grunnskoler og vedlikehold av kommunale veier. Også andre oppgaver kan overføres fra kommunene til forvaltningsfellesskapene, deriblant turisme.

I Schleswig-Holstein defineres Verwaltungsgemeinschaft i § 19 av Lov om kommunalt samarbeid som skriftlige avtaler om å dele offentlige, administrative oppgaver.