Forumteater

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Forumteater, eller forumspill, er et samlebegrep for ulike drama- og teatertekniske metoder. Disse metodene bygger på den brasilianske teatermannen, forfatteren og pedagogen Augusto Boals tenkning og praktiske arbeid med De undertryktes teater. I Sverige er det dramapedagogen og forfatteren Katrin Byréus’ arbeid og bøker som er best kjent.

Forumspill består av ulike deler:

  • oppvarmingsøvelser
  • verdiøvelser
  • refleksjoner
  • holdningsarbeid
  • teater/rollespill

For å forstå begrepet De undertryktes teater som er utgangspunktet for det vi[hvem?] i dag kaller Forumteater, må man kjenne til at teaterformen oppsto i det juntastyrte Brasils sosiale og politiske kontekst med analfabetisme, undertrykkelse, et brutalt politi og streng overvåkning. På sokratisk vis ville Augusto Boals teatergruppe bruke teateret til å lære folk ved å stille spørsmål, og deretter gi dem teaterets språk til selv å gjennomdrøfte dem. Han utviklet sammen med sin teatergruppe det såkalte Forumteater. Denne teatermodellen leverer ikke et ferdig stykke når publikum ankommer, men forestillingen skapes sammen med publikum. Teaterformen prøver å skape forestillinger om en ny og bedre verden og løsning, en endring av det tilsynelatende uunngåelige resultat. Teatergruppen spilte stykker om maktmisbruk, undertrykkelse, overtramp, diskriminering. Det som skjer i salen under forestillingene, betraktes som like viktig som det som skjer på scenen.

Inngrodde tanke- og handlingsmønster står ofte i veien for å finne løsninger på problemer og utvikling i prosesser som har stoppet opp. Forumspill kan være nettopp den metoden eller arbeidsformen vi trenger for å se ting på andre måter eller finne nye innfallsvinkler som kan få store og små ting til å skje. Når det blir arbeidet med Forumteater og Forumspill, er det viktig at kunnskap, innsikt, vilje og handlekraft er til stede hos menneskene i gruppen (forum).

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Eli Rongved og Kjersti O Sæther (????): Håndbok i Forumspill

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]