Fort Mason

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fort Mason
San Francisco Port of Embarkation, US Army
FortMasonWharves.JPG
Fort Mason, historisk lager,
Golden Gate-broen i bakgrunnen
Beliggenhet
NavnFort Mason
San Francisco Port of Embarkation, US Army
OmrådeSan Francisco
KommuneCalifornia
Historiske fakta
FormålMilitært
Ferdigstilt1912
Bygningsdata
Posisjon
Commons-logo.svg
 Fort Mason på Commons

Fort Mason, tidligere kjent som San Francisco Port of Embarkation, US Army («havn for innskipning») i San Francisco i California, er en tidligere militærbase tilhørende den amerikanske hæren. Den er lokalisert i det nordlige delen av distriktet Marina ved San Francisco-bukta. Fort Mason fungerte som en militærbase i mer enn hundre år, i begynnelsen som en del av kystforsvaret[1] og senere som en militær havn. Under den andre verdenskrig var det hovedhavnen for krigen i Stillehavet. [2]

I dag er den en del av Golden Gates nasjonale rekreasjonsområde, et vernet parkområde, og et sted med flere kulturarrangementer. Det er distrikt innenfor National Historic Landmark[2] med over 49 bygninger av historisk betyding.[3]

Fort Mason kan bli delt i to adskilte områder: Øvre område, tidvis kalt for Fort Mason, er lokalisert på odden og var stedet for de opprinnelige kystbefestningene. Det nedre området, Fort Mason Center, er beliggende nær havnivået til vest for Øvre Fort Mason, og er stedet for den tidligere militære havnen med dens moloer og lagerbygninger.

Koreakrigen1950-tallet holdt militærbasen i hektisk aktivitet, og i 1955 ble San Francisco Port of Embarkation om døpt til U.S. Army Transportation Terminal Command Pacific. Innskipningen fortsatt gjennom de første årene av 1960-tallet, men i 1965 ble hovedkvarterene overført til Oakland Army Terminal, og det mest av Fort Masons aktiviteter ble avviklet. Hæren fortsatte å benytte og vedlikeholde de gamle offisersbygningene, men National Park Service over tok administrasjonen av stedet på 1970-tallet som en del av Golden Gate National Recreation Area.

Fort Mason Center and Downtown San Francisco.jpg
Fort Mason Center (i forgrunnen) med Oakland and Russian Hill (til høyre) i det fjerne.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Thompson, Erwin N. (8. juli 1984): «San Francisco Port of Embarkation, U.S. Army» (PDF). National Register of Historic Places - Inventory Nomination Form. National Park Service.
  2. ^ a b NHL Summary
  3. ^ Register of Historic Places in San Francisco

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]