Fort Boyard

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fort Boyard
Fort boyard vue aérienne.jpg
Beliggenhet
AdressePleine mer
Land FrankrikeRediger på Wikidata
KommuneÎle-d'Aix
Historiske fakta
FormålSjøfort, fengsel, ukjent, øvingsfelt, ukjent, ingen, ukjent
Eierdepartmental council of Charente-Maritime
Arkitekt IngeniørtropperRediger på Wikidata
Etablert1801
Kart
Kart
fort Boyard
45°59′59″N 1°12′50″V

Fort Boyard fra 1857 ligger nær byen La RochelleFrankrikes vestkyst. Fortet har blitt kjent gjennom flere TV-serier, blant annet Fangene på fortet. Riggen utenfor er for bruk i forbindelse med TV-programmet
Tårnet på fortet. Kystlinja sees i bakgrunnen.

Fort Boyard er en festning på vestkysten av Frankrike som ble ferdigstilt i 1857 for å beskytte Pertuis d'Antioche-sundet mellom øyene Île d'Oléron og Île-d'Aix, nær byen La Rochelle. Fortet er idag mest kjent som studio for det franske TV-programmet med samme navn, som også har en norsk versjon, Fangene på fortet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Planlegging og bygging[rediger | rediger kilde]

Innenfor det nåværende fortet ligger Rochefort, der en større marinebase var etablert. Kanoner hadde begrenset rekkevidde, og det betydde at fiendtlige krigsskip kunne seile gjennom Antioche-sundet uten å bli beskutt fra land.

Da mulighetene for en festning på sandbankene i sundet først ble vurdert, kom militæringeniøren Sébastien Le Prestre de Vauban med et råd til Ludvig XIV av Frankrike om at noe slikt ikke burde bygges på grunn av de ingeniørmessige problemene, «det ville være lettere å gripe månen med sine tenner enn å begi seg ut på et slikt byggverk på et sånt sted».

På begynnelsen av 1800-tallet beordret imidlertid Napoléon Bonaparte byggingen av festningen på Boyard tether-sandbankene. Krig, stormer og de ingeniørmessige vanskelighetene førte til at første etasje på festningen ikke ble ferdigstilt før 1854, ved denne tid var festningen allerede blitt unødvendig for beskyttelse av kystlinjen.[1]

Bruk[rediger | rediger kilde]

Fort Boyard ble utstyrt med et arsenal av 74 kanoner. Under den fransk-prøyssiske krig ble festningen brukt som fengsel for prøyssiske og østerrikske krigsfanger. Etter noen år ble fengselet forlatt, og plyndring samt mangel på vedlikehold medførte at Fort Boyard forfalt. I 1950 ble imidlertid fortet satt på en offentlig liste over historiske minner.

Filmen Les Aventuriers ble filmet på Fort Boyard i 1967. For å forberede Fort Boyard til det nå kjente TV-programmet, fikk Fort Boyard en grundig overhaling og rehabilitering med strømtilkobling på slutten av 1980-tallet, og første episode gikk av stabelen i 1990.

Festningen[rediger | rediger kilde]

Selve festningen er formet som en avlang ring, ifølge de opprinnelige planer skulle den være 80 meter lang og 40 meter bred, men det ble nedjustert henholdsvis 61 meter og 31 meter. Den strekker seg over tre etasjer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fort Boyard Washington Post, 28. mars 2007

Kilder[rediger | rediger kilde]