Formasjon (fotball)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Formasjon i fotball er hvordan man plasserer forskjellige spillere.

4-4-2
4-5-1
4-2-4
3-5-2
4-3-3

4-4-2[rediger | rediger kilde]

4-4-2 er den mest brukte formasjonen. Den er balansert, med få svakheter, men krever kreative sentrale spillere som kan utnytte og se løp i alle retninger. Ofte blir fem spillere gitt offensive oppgaver og fem spillere defensive. Èn sentral midtbanespiller kan få fri rolle og fungere som et bindeledd mellom vinger og spisser, mens èn sentral midtbanespiller ofte får rollen med å ligge dypt, holde på ballen, slå langt når det er riktig og forhindre sentrale kontringer(som er den korteste veien til mål og dermed farligst). Nøkkelrolle: Sentral midtbane med offensive og defensive kvaliteter.

4-5-1[rediger | rediger kilde]

4-5-1 er en formasjon som er designet for å sluke motstanderens ballbesittelse ved alltid å ha overtall på midtbanen. Den krever en sterk, rask spiss som klarer å holde ballen oppe. Den fungerer best når laget ligger dypt og satser på direkte kontringsfotball. Den gir også backene mulighet til å falle tilbake fordi vingene ofte gjør en defensiv innsats. 4-5-1 ender ikke alltid med mye mål, men blir ofte spilt hvis man vil ri inn et resultat eller utfordre en sterkere midtbane. Nøkkelrolle : Sterk, hurtig og kreativ spiss.

4-2-4[rediger | rediger kilde]

4-2-4 er en offensiv utgave av den populære 442. Den fungerer bra på en stor bane hvis laget klarer å utnytte bredt spill og har både gode offensive vinger, og sterke backer som kan både plassere seg riktig og har hurtighet og luftstyrke, da de nesten alltid må klare seg alene. Nøkkelrollen : gode backer

3-5-2[rediger | rediger kilde]

I en 3-5-2-formasjon spilles det som regel med tre midtstoppere og defensive vinger. Formasjonen åpner for stor bevegelighet og dybde på midtbanen og er en formasjon som typisk legger opp til ballbesittelse og bevegelighet. I Norge er Odd Grenland tilnærmet alene om å benytte seg av denne formasjonen, en formasjon klubben har brukt, først og fremst på hjemmebane, med stort hell siden 2005.

4-3-3[rediger | rediger kilde]

4-3-3 fungerer best på små baner eller at laget legger seg dypt da det er en relativt smal formasjon. Den gir ofte en back rollen som wingback og muligheten til å flytte på seg. Resten av laget er vanligvis statisk og gir klare utdelte roller. Den bakre firer er beskyttet av tre sentrale midtbanespillere hvor normalt to er defensivt innstilt. Vingene bør være raske slik at de rekker å hjelpe til defensivt. Brukt av Mourinho. Nøkkelroller : Løpssterke sentrale midtbanespillere.5-3-2[rediger | rediger kilde]

5-3-2 er designet for å gi laget en sterk ryggrad med tre bak, tre sentralt og to bevegelige backer som beveger seg for å støtte laget høyere på banen når ønskelig. Denne formasjonen høres defensiv ut, men med tålmodig og organsisert spill klarer denne ofte å utmanøvrere mange lag. Nøkkelroller: Raske backer som kan støtte utforskende spill.