Forfengelighetsstørrelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Forfengelighetsstørrelser[1][2] eller «størrelsesinflasjon»[3] er et fenomen hvor ferdigsydde klær i samme nominelle størrelse (størrelsesmerking) får større fysisk størrelse over tid.[4][5][6] Dette kan medføre at for eksempel «medium» tilsvarer «ekstra stor» i et annet klesplagg.

Forfengelighetsstørrelser kan gjøre at kjøperen føler seg bedre ved gå med et klesplagg som er merket «ekstra liten» istedenfor «medium», selv om de to klesplaggene egentlig er i samme størrelse. Fenomenet er først og fremst dokumentert i USA og Storbritannia,[7] hvor klesstørrelsene stadig har glidd mer og mer ut.

Kuriositeter[rediger | rediger kilde]

I 2022 skrev NRK en artikkel om det norske klesmerket Edel Design som hadde gått over til størrelser som «xtra lekker», «midt i blinken», «xtra smekker» ettersom de opplevde at det var vanskelig for kundene å forholde seg til størrelser som small, medium og large.[8] Grepet ble hyllet av kroppspositivist Sonja Iren Johnsen.[8]

Utfordringer og vegen videre[rediger | rediger kilde]

Tilsynelatende tilfeldige klesstørrelser kan føre til stor frustrasjon ved prøving av klær i butikk. Ved kjøp av klær over nett kan det skape unødvendig prøving, bytte og retur som gir ekstra CO2-utslipp og bidrar til global oppvarming.

For å redusere utslippet av klimagasser kan det derfor være hensiktsmessig med bedre størrelsesmerking av klær. Adopsjon av standarder for bedre størrelsesmerking kan derfor være hensiktsmessig:

  • EN 13402 er en felles europeisk standard for størrelsesmerking av klær basert på kroppsmål i centimeter.
  • For skostørrelser er mondopoint en internasjonel standard for skostørrelser basert på fotlengde i millimeter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Johnsen, Vibeke (16. april 2007). «Lurer med jeans-størrelser». Nettavisen (norsk). Besøkt 18. juli 2022. 
  2. ^ «J. Crew i hardt vær etter lansering av størrelse XXXS». www.minmote.no. Besøkt 18. juli 2022. 
  3. ^ «Kort tid etter disse bildene, dør modellen». www.klikk.no (norsk). Besøkt 18. juli 2022. 
  4. ^ «Flattery Gets Designers Everywhere». 
  5. ^ Schrobsdorff, Susanna (17. oktober 2006). «Fashion Designers Introduce Less-than-Zero Sizes». Newsweek (engelsk). Besøkt 1. desember 2018. 
  6. ^ D'Angelo, Jennifer (15. juli 2002). «Flattery Gets Designers Everywhere». Fox News. 
  7. ^ «Vanity Sizing». Arkivert fra originalen 15. februar 2005. 
  8. ^ a b Skjelvik, Sondre (2. juni 2022). «Dropper small og large, mener du er smekker eller lekker». NRK. Besøkt 18. juli 2022.