Forbundskansler Willy Brandt-stiftelsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Forum Willy Brandt Berlin, Unter den Linden 62-68

Forbundskansler Willy Brandt-stiftelsen (tysk: Bundeskanzler-Willy-Brandt-Stiftung) ble etablert i 1994 etter en beslutning av den tyske Forbundsdagen. Den er opprettet til minne om og bevaring av Willy Brandts politiske mål og virke.

Formål[rediger | rediger kilde]

Stiftelsens formål er å bevare minnet om Willy Brandts virke til fremme av det tyske folkets frihet, fred og enhet, til sikring av demokratiet i Europa og den tredje verden, den europeiske samling, og til fremme av forståelse og forsoning mellom folkene, så vel som for utviklingen av Nord-sør-dialogen. Slik vil stiftelsen gi et bidrag til å forstå 1900-tallets historie og utviklingen av Forbundsrepublikken Tyskland.[1]

Stiftelsen har hovedsete i Berlin, og har siden 2007 hatt en avdeling i Lübeck.

Forum Willy Brandt Berlin og Willy Brandt-huset i Lübeck[rediger | rediger kilde]

Forum Willy Brandt Berlin er et sted for historisk utdanning og politisk informasjon. Den moderne utstillingen om Willy Brandt og den politiske utviklingen i det 20. århundre tilbyr gratis tilgang til informasjon om politikerens liv.[2] Willy Brandt-huset ligger i Brandts fødeby, Lübeck. Med en permanent utstilling og et omfattende pedagogisk program er Willy Brandt-huset et reisemål for skoleklasser og turister i Lübeck.[3]

Arrangementer[rediger | rediger kilde]

På begge steder arrangerer stiftelsen en rekke historiske og politiske arrangementer. I tillegg til foredrag av forskere, boklanseringer, arrangementer med moderne vitner og spesielle utstillinger, er Willy Brandt-foredraget og Willy Brandt-diskusjonen gjennomgående arrangementer innenfor det årlige programmet. Ved Willy Brandt-foredraget i Berlin snakker en fremtredende internasjonal personlighet om aktuelle globale problemstillinger, for eksempel EUs høyrepresentant for utenrikssaker og sikkerhetspolitikk Federica Mogherini i 2016. Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland holdt Willy Brandt-foredraget i Lübeck i 2014.

Forskning[rediger | rediger kilde]

Stiftelsen har fokus på kontinuerlig evaluering av historiske gjenstander og kilder for å forsterke kunnskapet om Brandt og hans prestasjoner. Som en del av denne forskningen publiserte stiftelsen en ti bind utgave av utvalgte dokumenter om Willy Brandt (Berliner Ausgabe). I tillegg publiserer stiftelsen forskningsresultater og organiserer workshops og internasjonale konferanser i samarbeid med andre institusjoner.[4][død lenke]

Willy Brandt-prisen for samtidshistorie[rediger | rediger kilde]

Hvert andre år siden 2005 deler stiftelsen ut Willy Brandt-prisen for samtidshistorie til fremragende forskningsarbeid om Willy Brandt og samtidshistorien knyttet til hans politisk liv. For eksempel fikk Robin M. Allers prisen i 2007 for boken «Besondere Beziehungen. Deutschland, Norwegen und Europa in der Ära Brandt (1966–1974)», som handler om relasjonen mellom Tyskland, Norge og Europa i årene 1966–1974.

Willy Brandts onlinebiografi[rediger | rediger kilde]

I september 2017 publiserte stiftelsen en omfattende onlinebiografi om Willy Brandt, hans politikk og innflytelsesrike bekjente.[5][6][7] Prosjektet ble gjennomført i kooperasjon med den norsk-tyske Norwegisch-Deutsche Willy-Brandt-Stiftung.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ buzer.de. «§ 2 WBStiftG Stiftungszweck Gesetz über die Errichtung einer Bundeskanzler-Willy-Brandt-Stiftung». www.buzer.de. Besøkt 25. januar 2017. «Zweck der Stiftung ist es, das Andenken an das Wirken Willy Brandts für Freiheit, Frieden und Einheit des deutschen Volkes und die Sicherung der Demokratie für Europa und die Dritte Welt, die Vereinigung Europas und für die Verständigung und Versöhnung unter den Völkern sowie für den Nord-Süd-Dialog zu wahren und so einen Beitrag zum Verständn» 
  2. ^ «Bundeskanzler Willy Brandt Stiftung: Forum Berlin». www.willy-brandt.de (engelsk). Besøkt 25. januar 2017. 
  3. ^ «Bundeskanzler Willy Brandt Stiftung: House Lübeck». www.willy-brandt.de (engelsk). Besøkt 25. januar 2017. 
  4. ^ http://www.willy-brandt.de/en/foundation/research-and-documentation.html
  5. ^ Willy Brandt-stiftelsen: biografi på tysk
  6. ^ Willy Brandt-stiftelsen: biografi på engelsk
  7. ^ Willy Brandt-stiftelsen: biografi på norsk

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]