Hopp til innhold

Forbundet Tenner og Helse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Forbundet Tenner og Helse
Stiftet1990
LandNorge
PeriodikumTenner & Helse
Nettstedtenneroghelse.no (no)

Forbundet Tenner og Helse er en norsk pasientorganisasjon som arbeider ut fra et ønske om alternative tannfyllingsmaterialer og mindre belastning på miljøet.

Forbundet ble stiftet i 1990 under navnet Tannskadeforbundet i Norge, og fikk sitt nåværende navn i 1996. Forbundet Tenner og Helse er medlem av Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon. Det utgir bladet Tenner & Helse.

Kontroversielle uttalelser[rediger | rediger kilde]

Forbundet hevder en sammenheng mellom bruk av amalgam i tannfyllinger og helseplager, men det finnes ikke god vitenskapelig støtte for dette.[1][2] Foreningen har også fremmet kontroversielle påstander som at fluor ikke motvirker hull i tennene,[3], at rotfyllinger gir skade på kroppens indre organer,[4] at det kunstige søtningsstoffet aspartam er helsefarlig.[5] og at det er sammenheng mellom thiomersalholdige vaksiner og autisme.[6][7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Helseeffekt av å skifte ut amalgamfyllinger ved mistanke om plager eller helseskader fra amalgam Rapport fra Kunnskapssenteret Nr 10–2006». Arkivert fra originalen 7. februar 2017. Besøkt 6. februar 2017. 
  2. ^ About Dental Amalgam Fillings US Food & Drug Administration
  3. ^ Fluor i tandplejen Arkivert 7. februar 2017 hos Wayback Machine. Forbundet Tenner og helse
  4. ^ Rotfyllinger og deres effekt på vår helse Arkivert 7. februar 2017 hos Wayback Machine. Forbundet Tenner og helse
  5. ^ «Aspartam - et farlig, kunstig søtningsstoff». Sunnmørsposten. 6. juni 2016. 
  6. ^ «Bitter på gifta som ruinerer år av livet». Namdalsavisa. 27. april 2002. 
  7. ^ Holte, Anne M. (12. oktober 2009). «Farlige tilleggsstoff i influensavaksinen». Romsdals Budstikke. «Sammenhengen mellom thiomersal og autisme hos barn hadde en dramatisk økning ved bruk i vaksiner.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]