Forbrugerklagenævnet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Forbrugerklagenævnet er en uavhengig klagenevnd som behandler klager fra forbrukere over varer eller tjenesteytelser. Nevnden består av en rekke forbrukerrepresentanter, næringslivsrepresentanter samt en dommer, som er nevndens formann. Den er nedsatt med hjemmel i forbrugerklageloven.

Økonomi- og Erhvervsministeriet fastsetter nevndens prosedyre for behandling av klagesaker. Nevnden behandler kun klager fra private forbrukere, og kun klager vedrørende varer med en kostpris på minst 800 og høyst 100.000 kroner, dog gjelder det for tøy, tekstiler og motorkjøretøyer andre grenser.

Saksbehandlingen foregår skriftlig.

Tidligere var nevndens avgjørelser ikke bindende. Fra 2010 er forbrugerklageloven dog endret slik at den næringsdrivende blir bundet av avgjørelsen (som kan tvangsfullbyrdes) hvis ikke den næringsdrivende senest 30 dager etter avgjørelsen gir meddelelse om at han ikke vil være bundet. En sak som er avgjort av nevnden kan av begge parter innbringes for domstolene. Hvis virksomheten ikke etterlever avgjørelsen, kan Forbrugerklagenævnet føre saken såfremt forbrukeren ønsker det.

Dommeren, som er formann, må ikke ha særlig tilknytning til forbrukeres eller næringslivets organisasjoner. Medlemmene, som representerer forbrukerne og næringslivet, utpekes av ministeren etter innstilling fra forbruker- og næringslivorganisasjonene og sitter i en periode på fire år.

Forbrugerklagenævnet ble etablert i 1975.[1] Forbrugerstyrelsen fungerer som sekretariat for Forbrugerklagenævnet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://ny.oem.dk/publikationer/html/raadgiver/defa0027.htm[død lenke] Rådgiveransvar, Erhvervsministeriet, 1998

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]