Forandring fryder (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Forandring fryder
orig. Ombyte förnöjer
Per Aabel
Generell informasjon
SjangerKomedie
Utgivelsesår1939
Prod.landSverige
Lengde79 min.
SpråkSvensk
Bak kamera
RegiGustaf Molander
ProdusentStellan Claësson
(produksjonsleder)
ManusforfatterGösta Stevens
Basert påLeo Lenz' og Ralph Arthur Roberts' skuespill Ehe in Dosen
MusikkJules Sylvain
Gunnar Johansson
SjeffotografElner Åkesson
Foran kamera
MedvirkendeTutta Rolf
Per Aabel
Elsa Burnett
Ernst Eklund
Prod.selskapAB Svensk Filmindustri
Premiere22. mars 1939
(Sverige)
Eksterne lenker

Forandring fryder (svensk tittel: Ombyte förnöjer) er en svensk film fra 1939 i regi av Gustaf Molander. Manuset ble skrevet av Gösta Stevens. Det bygde på Leo Lenz' og Ralph Arthur Roberts' [1] skuespill Ehe in Dosen, som ble uroppført i på Theater in der Behrenstrasse i Berlin 1. oktober 1934. Norske Tutta Rolf og Per Aabel spiller hovedrollene.

Filmen ble spilt inn fra 11. juli til 24. august 1938 i Filmstaden i Råsunda.

Handling[rediger | rediger kilde]

Den norskættede komponisten Gregor Ivanow bor i en villa utenfor Stockholm sammen med hustruen, Vera, hushjelpen Maria og foxterrieren Dotti. Han forsøker å komponere, men blir hele tiden forstyrret og ser fram til skilsmissen fra hustruen. Gregor mener at hun er for borgerlig, alldagelig og ikke inspirerer ham.

Farbror Ludvig, som er advokat, kommer på besøk. Han foreslår en ettårig prøveseparasjon og at ektefellene skal møtes igjen på Gregors fødselsdag. Vera besøker den mondéne operettestjernen Monica Falk, som blir oppvartet av Gregor. Dette gjør Vera sjalu, men Monica sier at det har hun ingen grunn til, for hun elsker ikke den bortskjemte mannen. Monica og Vera reiser til Paris der Vera lærer å kle seg smartere og å oppføre seg mer verdensvant.

På Gregors fødselsdag ordner Monica det slik at Vera gjør en dramatisk entré i et finere aftenantrekk. Gregor og Vera «rømmer» til et landsens hotell og tilbringer en natt sammen, hvorpå Vera forlater ham på nytt. Hun misliker nemlig at ektemannen elsker hennes «falske» jeg og ikke hennes ekte.

Ett år senere dukker Monica opp hos Gregor med en gutt på tre måneder. Han er resultatet av Vera og Gregors natt på hotellet. Gregor driver på med babystell til Vera kommer en uke senere. Nå har han blitt mer innstilt på et borgerlig liv med den «hverdagslige» Vera og ektefellene blir forsonet.

I rollene[rediger | rediger kilde]

(Kun krediterte)

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ralph Arthur Roberts var et psevdonym for Robert Arthur Schönherr

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]