Folkets Mujahedin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Folkets Mujahedins flagg.

Folkets Mujahedin (People's Mujahedin of Iran på engelsk, forkortet til PMOI) eller Mujahedin-e-Khalq (MeK, MKO) ( (fa) سازمان مجاهدين خلق ايران sāzmān-e mojāhedin-e khalq-e irān) er et islamsk sosialistisk parti som arbeider for avsettelsen av regjeringen i Iran. Gruppen ble stiftet i 1965 med mål om væpnet kamp mot sjahen av Iran, kamp mot kapitalismen og kamp mot vestlig imperialisme. Gruppen hevdet i 2001 å ha gitt avkall på vold. Den nåværende lederen av gruppen er Maryam Rajavi.[1]

PMOI hevder å ha tipset USAs etterretning om Irans atomprogram i 2002 og 2008. PMOI ble antatt å ha en hær på mellom 30.000 og 50.000 geriljasoldater som var basert i Irak før krigen i 2003, men etter det ble et medlemstall på mellom 15.000 og 20.000 ansett som et mer sannsynlig tall.

Den første militære aktivitetene til PMOI var en bombing av fabrikker i Teheran, og mislykkede flykapringer som ble gjennomført i august 1971. Dette gjorde de i protest mot feiringen av Irans monarki som fylte 2500 år i det året. Ni medlemmer av grupperingen ble arrestert, og under tortur ga av ett medlemmene ut informasjon som senere førte til at 66 andre medlemmer i gruppen ble arrestert.

I mai 1975 gjennomgikk PMOI en ideologisk splittelse. Majoriteten av lederne i PMOI som ikke hadde vært i fengsel stemte for å godta marxismen og erklære at organisasjonen skulle bli marxist-leninistisk. Dette ble uttrykt i en pamflett som ble kalt manifestet på ideologiske spørsmål, der den sentrale ledelsen erklærte "at etter ti år med hemmelig eksistens, fire år med væpnet kamp, og to år med intens ideologisk nytenkning, så hadde de kommet frem til at det var marxismen og ikke islam som var den sanne revolusjonære filosofi. Andre medlemmer av gruppen var ikke enige i dette så i mai 1975 ble PMOI gjort om til to rivaliserende grupper. Hver med sin egne organisasjoner, egne publikasjoner, og sine egne aktiviteter og terrormål.

Den 28. juni 1981 ble flere bomber detonert i hovedkvarteret til et politisk pari i Iran. Rundt 70 høytstående tjenestemenn, inkludert høyesterettsjustitiarius Muhammed Beheshti som var regimets nummer to etter Ayatollah Khomeini på den tiden, regjeringsmedlemmer, og valgte parlamentsmedlemmer ble drept. Folkets Mujahedin har aldri offentlig bekreftet eller benektet at det var dem som hadde plassert bombene, men de uttalte at angrepet var en naturlig og nødvendig reaksjon mot regimets grusomheter.

PMOI flyttet sitt hovedkvarter til Irak i 1986, under Iran-Irak krigen. Ifølge US State Department, mottok PMOI all sin militære støtte og de fleste av den økonomiske bistanden fra Saddam Husseins regjering før USAs invasjonen av Irak i 2003.

Etter invasjonen av Irak i 2003 fikk PMOI flere av treningsleirene sine bombet av koalisjonsstyrkene.

PMOI ble utpekt som en terrororganisasjon av USA i 1997, og senere også av Canada og Iran. PMOI ble legalisert i Storbritannia den 24. juni 2008, etter en seks måneder lang rettssak.

I mai 2005 avslørte Human Rights Watch at PMOI hadde flere fangeleirer i Irak der de begikk alvorlige brudd på menneskerettighetene. Den 26. januar 2009 ble EUs ministerråd enige om å fjerne PMOI fra EUs terrorliste. PMOI sa at det var resultatet av en sju år lang juridisk og politisk kamp.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]