Flytering

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En fisker på flytering med i svømmeføtter, flytevest, fiskehatt og fiskestang.
Fisking av gjedde.

En flytering[1][2] (engelsk: belly boat) er en liten oppblåsbar farkost som man kan fiske fra sittende med beina i vannet, gjerne med vadebukser dersom vannet er kaldt. Flyteringen drives ofte fremover med et par svømmeføtter.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Flyteringer brukes til mange typer fiske, som for eksempel fluefiske etter ørret eller slukfiske etter lakseabbor, og gjør det mulig å fiske på banker og andre steder hvor man ellers ikke kunne fisket.

Utforming[rediger | rediger kilde]

Opprinnelig var flyteringer formet som en smultring, og man brukte for eksempel slanger fra taktordekk og satt med baken i åpningen. Moderne flyterunger er enten formet som en "U", "V" eller sirkulær,[3] med flytebroer på hver side og setet hevet over vannet slik at beina til fiskeren skal være den eneste delen av kroppen som er neddykket. Moderne flyteringer har gjerne flere skott for å hindre at den synker dersom det kommer hull på den.

I tillegg til sete har en flytering ofte holdere for utstyr og smårom for oppbevaring. Noen fiskere utstyrer flyteringen med ekstrautstyr som lys og ekkolodd.

Sikkerhet[rediger | rediger kilde]

Flyteringen er utsatt for punktering. Det er mulig å bruke flytevest i en flytering, og noen steder er det krav om dette. I tillegg anbefaler mange produsenter at man ikke bruker flyteringer i elver.

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Pontongbåt med årer

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Flytering • Ofa.no - Oslomarkas Fiskeadministrasjon». Ofa.no - Oslomarkas Fiskeadministrasjon. Besøkt 31. juli 2021. 
  2. ^ Veberg, Tekst og foto:Vegard. «En bellyboat til begjær». Jakt & fiske. Besøkt 31. juli 2021. 
  3. ^ «Fishing Float Tube FAQs». Arkivert fra originalen 16. september 2020. Besøkt 15. september 2020.