Flygende spaghettimonster

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
FSMs «fiske»-emblem, det religiøse symbol på Kirken Den flyvende spagettimonster er en parodi på det kristne fiske-symbol.

Det flygende spaghettimonsteret er guddommen innen den amerikanske religionen[1][2][3] The Church of the Flying Spaghetti Monster. Det hele ble konstruert i protest mot utdanningsetaten i den amerikanske delstaten Kansas og deres beslutning om å undervise i såkalt intelligent design som et alternativ til evolusjonsteorien i skolene. Det flygende spaghettimonsteret (Flying Spaghetti Monster, tidvis forkortet FSM) har siden utviklet seg til et betydelig internettfenomen.

I juni 2005 sendte den tidligere fysikkstudenten Bobby Henderson et åpent brev[4] til utdanningsetaten i Kansas, hvor han presenterte en alternativ Intelligent Design-teori: universet og alt liv ble opprinnelig skapt av et flygende spaghettimonster. I sitt brev uttrykker Henderson et ønske om å få sin teori undervist i skolen, side om side med den rådende hypotesen i Intelligent Design, samt «logiske slutninger fra observerte bevis», og påpeker at han håper han slipper å gå rettens vei.

En del av FSM-teorien går ut på at naturkatastrofer som global oppvarming, jordskjelv og orkaner er forårsaket av en reduksjon i antallet pirater i verden. Henderson underbygger denne påstanden med et diagram[5] som illustrerer sammenhengen mellom jordens temperatur og antallet pirater.

Religionen har tiltrukket seg et ukjent antall mer eller mindre seriøse tilhengere som kaller seg pastafarier (pastafarians; inspirert av rastafari-navnet, med en åpenlys referanse til det italienske kjøkken). Pastafariene feirer bestemte helligdager (for eksempel «Ramendan» og «Pastover») og deltar i forskjellige kulinariske og sjørøverrelaterte aktiviteter.

Det første paret som inngikk ekteskap i den pastafarianske kirken var Toby Ricketts og Marianna Young, som ble viet av Karen Martyn i New Zealand 16. april 2016. [1]

Pastafarianismen (Pastafarianism) beskrives i detalj i flere utgitte evangeliske bøker.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «But Is There Intelligent Spaghetti Out There?». The New York Times Arts article. Besøkt 5. februar 2007. 
  2. ^ James Randi. «Church Of The Flying Spaghetti Monster». Besøkt 29. august 2007. «a satirical attack on the teaching of Creationism in American schools. It’s known as the «Church of the Flying Spaghetti Monster».» 
  3. ^ Dan Vergano (26. mars 2006). «'Spaghetti Monster' is noodling around with faith». USA Today. Besøkt 29. august 2007. «The parody religion leapt from those pages to become an Internet phenomenon,» 
  4. ^ Åpent brev til styret i Kansas School
  5. ^ Diagram som viser sammenhengen over stigende global gjennomsnittstemperatur sammenlignet med antall pirater

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Venganza Offisiell hjemmeside for det flygende spaghettimonsteret (Engelsk)