Flotasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Flotasjon er en måte å skille masser med ulike egenskaper på. Det være seg ulik materialoverflate eller ulik egenvekt, alt etter hva man ønsker å dele. Metoden brukes ofte i gruveindustri for å skille malm og uinteressante bergarter, når disse er knust ned til mindre partikler.

Prinsipp[rediger | rediger kilde]

Rent prinsippmessig har metoden bestått i å plassere mineralholdig malm som er knust til fin pukk i en vaskebenk eller et kar. Ved å utsette massene for gjentatte bølger av vann frem og tilbake, vil lettere steinmasser flyte bort. Tyngre masser, som inneholder malm og dermed er interessante, vil ligge igjen på bunnen. Metoden kan gjentas for å oppnå høyere grad av renhet på den endelige massen – kalt slig. Denne metoden har vært i bruk i mange hundre år, og kunne kun skille tyngre masser fra lette. I dag benyttes sofistikerte metoder for å både skille og samtidig knuse malm, og kun få ut det ønskede mineralet.

Flotasjon i dag[rediger | rediger kilde]

Ved bruk av flotasjon til knusing og separasjon, må størrelsen på partiklene som skal knuses finnes i et mikroskop, fordi man ønsker å knuse partiklene ned til en kornstørrelse hvor enkelte av partiklene inneholder bare det mineralet man vil utvinne. Dette kalles frimaling, dvs. at det ønskede mineral er frigjort (frimalt) fra resten av bergarten. Knuser man for mye sløser man med energi og det vil kunne skape problemer i flotasjonsprosessen med for små partikler. Brukes når man lager sement, bl.a på Norcem i Brevik.

Det knuste materialet vil nå inneholde en viss andel ønskede frigjorte korn som man nå kan skille ut fra resten av massen ved hjelp av flotasjon.

Ved hjelp av ulike kjemikalier kan man behandle de frigjorte kornenes overflate slik at de får nye kjemiske egenskaper, de kan for eksempel gjøres vannavstøtende. Tilsvarende kan man også behandle resten av kornene, det vil si den delen av kornene man ønsker å kvitte seg med. Ved å holde kornene flytende ved hjelp av en omrører og tilsette små luftbobler kan man så fange de vannavstøtende kornene ved at de vil henge seg på luftboblene. Luftboblene vil de flyte opp til overflaten hvor de kan samles inn. Dette gjøres ved at man tilsetter en skummer; Man kan da samle inn skummet som nå inneholder de ønskede mineraler/partikler.