Flaktårn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Flaktårn i Wien

Flaktårn (tysk: Flakturm) var store betongkonstruksjoner som dels fungerte som tilfluktsrom, dels som plattform for luftvernkanoner (tysk: FLugAbwehrKanone – FLAK).

De ble reist i Tyskland under andre verdenskrig for å beskytte nøkkelområder mot alliert bombing. Noen av tårnene hadde vegger opptil 3,5 meter tykke, og ble regnet som usårbare mot konvensjonelle våpen.[1]

Hvert tårnkompleks hadde et G-tårn (kanontårn) og et L-tårn (ildledningstårn). Bevæpningen var alt fra 20 mm til 128 mm kanoner.

Flere av tårnene står fremdeles.

Gjenbruk[rediger | rediger kilde]

Ombyggingen av flaktårn IV i juni 2023

Flere av tårnene blir i dag brukt til andre formål enn det opprinnelige. Et flaktårn i Hamburg (Flaktürm IV i St. Pauli) har blitt ombygd til kombinert hotell, konsertsal, sportshall og takhage.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Beevor p372
  2. ^ Ingrid Brekke (27. september 2023). «Gigantisk bunker fra andre verdenskrig blir hage». Aftenposten. Besøkt 1. februar 2024. «Nå blir et av to såkalte flaktårn en grønn oase. Fem nybygde etasjer skal fylles med trær og planter. [...] På innsiden blir det: Et hotell med 134 rom. En konsertsal med plass til 2000 tilhørere. En sportshall. Et minnested over ofrene for nazi-tiden og krigen.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]